Leefbaar Rotterdam



vrijdag, maart 06, 2009

Zware mishandeling vanwege "discriminatie"

Vrijdagnacht werd een taxichauffeur zwaar mishandeld. De 63-jarige man ligt met onder meer een gebroken jukbeen en oogkas en een gebroken been in het ziekenhuis. De daders kregen onenigheid met de chauffeur, beschuldigden hem van racisme en sloegen op hem in. In Rotterdam komt het helaas vaak voor dat racisme wordt aangevoerd als argument om erop los te slaan. Ronald Sørensen stelde hierover vragen aan het college.

Ronald Sørensen vroeg om een feitenrelaas van wat zich op vrijdagnacht heeft afgespeeld en hoe vaak het voorkomt dat mensen onder het mom van discriminatie worden toegetakeld, in dit verband vroeg hij om een serieus onderzoek. Leefbaar Rotterdam wil graag van het college horen of het ook van mening is dat racisme en of discriminatie wel heel vaak naar voren wordt geschoven als argument om misdragingen of eigen falen goed te praten. Hierbij zou ook gekeken moeten worden naar rol van de verscheidende gesubsidieerde anti-discriminatiebureaus die vaak als aanjager van dergelijke beschuldigingen fungeren.

Complimenten waren er voor het politieoptreden, die snel ter plaatse waren en de daders aanhielden. De taxichauffeur is lichamelijk en geestelijk enorm toegetakeld en heeft al laten weten nooit meer op de taxi te rijden. Hij kon vanwege zijn leeftijd en gezondheidsklachten geen goede verzekering afsluiten en zal nu dus zeker met de financiële gevolgen geconfronteerd worden. De gemeenteraad heeft vorig jaar in meerderheid besloten dat er voor dergelijke slachtoffers geen compensatiefonds ingesteld hoeft te worden, waar Leefbaar Rotterdam vorig jaar middels een motie van Hennie Van Schaik om vroeg.

De burgemeester gaf aan door het incident geschokt te zijn. Het verzoek om een serieus onderzoek naar het gebruik van racisme als voorwendsel voor misdragingen werd gedeeltelijk ingewilligd en zou meegenomen worden bij een evaluatie van reeds bestaand beleid.