Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2009Z04106

Vragen van de leden Atsma en Sterk (beiden CDA) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over waarschuwingslabels op videogames. (Ingezonden 6 maart 2009)


1
Bent u bekend met het artikel "Kind aangetrokken door waarschuwingslabel"? 1)


2
Wat vindt u van de conclusie van de onderzoekers dat waarschuwingslabels op videogames een averechts effect hebben op kinderen? Deelt u de mening dat dit averechtse effect niet de bedoeling kan zijn van de leeftijdsclassificatie van videogames die nu juist bedoeld is om kinderen tegen gewelddadige of anderszins aanstootgevende content te beschermen?


3
Wat vindt u van de aanbevelingen van de onderzoekers dat kinderen niet zelfstandig een videogame zouden moeten kopen?


4
Hoe verhoudt dit onderzoek van de Vrije Universiteit van Amsterdam (VU) zich tot de brief van staatssecretaris van Justitie d.d. 2 februari jl. waarin wordt gesteld dat er geen aantrekkende kracht uitgaat van de Kijkwijzer- en PEGI-pictogrammen? 2) 3) Op basis van welk onderzoek bent u tot deze conclusie gekomen en kan worden aangegeven wat de bevindingen waren van dit onderzoek?


5
Bent u van mening dat het onderzoek van de VU ook van toepassing zou kunnen zijn op de effectiviteit van (leeftijds)classificaties op televisieprogramma's en films door het Nederlands Instituut voor de Classificatie van Audiovisuele Media (NICAM)? Zo ja, bent u bereid te onderzoeken welke maatregelen genomen kunnen worden om ervoor te zorgen dat er een samenhangend systeem ontstaat voor videogames, films en televisieprogramma's dat wel de gewenste effecten heeft?


6
Hoe staat het met de naleving van de zelfregulering door de betrokken brancheorganisaties op dit punt? Bent u bereid op dit punt met de brancheorganisaties in gesprek te gaan om te bezien of aanpassing van de bestaande zelfregulering op dit punt noodzakelijk is?


1) www.nu.nl d.d. 3 maart 2009

2) Kamerstuk 28 684, nr. 198

3) PEGI: Pan European Game Information