Provincie Overijssel

10 kruiwagens per inwoner


De grond wordt binnen onze provincie langzamerhand steeds vuiler. Het is daarom noodzakelijk om meer zicht te krijgen op de grondstromingen. Met grond wordt geschoven en gereden, waardoor het risico aanwezig is dat vuile grond gedumpt wordt of gemengd wordt met schone grond. Grond is namelijk een lucratief business.

Kwaliteit onbekend
Samen met andere overheden is de afgelopen twee jaar gewerkt aan het project "ketenhandhaving grondstromen". Er is eind 2008 een steekproef gehouden en hieruit blijkt dat er binnen 13 gemeenten in het vrije veld 500.000 m3 grond in opslag ligt. Dat is omgerekend 6 kruiwagens per Overijsselse inwoner! De kwaliteit van deze grond is veelal onbekend. Een aantal partijen die verdacht leken, zijn bemonsterd. Hiervan is 80% niet bruikbaar voor uw achtertuin.

Beschermen tegen structurele vervuiling
Dankzij dit project is het duidelijk geworden dat er meer aandacht besteed moet worden aan grondstromen binnen de provincie. De provincie zal daarom in samenwerking met de andere organisaties binnen en buiten de provinciegrens qua grondstromen de vinger aan de pols houden. Zo kan onze bodem beter worden beschermd tegen deze structurele vervuiling.

Via deze site komt u meer te weten of neem contact op met het Meldpunt Overijssel: 038 425 24 23