Nieuw-Vlaamse Alliantie


Houding SP.A een regeringspartij onwaardig (06/03/09)

Dat de SP.A federaal in de oppositie zat, wisten we al. Maar blijkbaar gaat dat nu ook op voor het Vlaamse niveau. Want dat is wat de SP.A doet met haar onverantwoorde houding om tien jaar studiewerk over de Oosterweelverbinding in de prullenmand te gooien. De Vlaamse regeringsleider Kris Peeters staat erbij en kijkt ernaar: zijn ministers communiceren erop los in alle richtingen. Op een moment dat de economische crisis alsmaar harder toeslaat, wordt een belangrijk investeringsproject op die manier door deze regering de nek omgewrongen.

Meer dan 10 jaar wacht Vlaanderen op de uitvoering van het Masterplan Antwerpen, een ambitieus programma van infrastructuurwerken dat de mobiliteitsknoop in en om Antwerpen moet ontwarren. Openbaar vervoer, binnenvaart en een gesloten Antwerpse ring stonden op het programma. De logistieke ambities van Vlaanderen onlangs nog benadrukt in het actieplan VIA werden er nogmaals mee onderstreept.

Vandaag trekt de SP.A daar een brutale streep door, maar heeft het lef niet om dat openlijk toe te geven. Meer zelfs, de minister van mobiliteit, Kathleen Van Brempt, blijft gewoon zitten op haar stoel. Met hun veto tegen het huidige BAM-tracé begraven de Vlaamse socialisten niet alleen de Oosterweelverbinding, maar ook het hele Masterplan. Daarmee blijven de files op de Antwerpse ringweg staan en blijven de inwoners van Merksem en Deurne fijn stof slikken. Want stilstaan is achteruitgaan: zowel economisch als ecologisch. Blijkbaar is dat vandaag geen argument meer, zegt Jan Peumans.

Wat de SP.A er ook niet bij vertelt, is dat deze begrafenis wel zeer duur uitvalt. De studiekosten hebben de kaap van 100 miljoen euro al ver overschreden en de belastingbetaler zal wellicht tientallen miljoenen schadeclaims moeten ophoesten. Zulke houding is een regeringspartij onwaardig.

Intussen staat Vlaams minister-president Kris Peeters besluiteloos langs de kant en wordt het koninginnenstuk van de Vlaamse investeringsregering geslachtofferd op het altaar van politiek opportunisme. En dat op een moment dat een economisch relancebeleid moet gevoerd worden met investeringen die duizenden jobs kunnen creëren.

De Vlaamse regeringsleider beweerde onlangs dat er 95% van het Vlaams regeerprogramma is uitgevoerd. Intussen zijn de communautaire ambities opgeborgen en nu valt ook het paradepaardje van de investeringsregering van zijn voetstuk. De N-VA vreest dan ook dat het kritische rapport van het Rekenhof voor de PPS-investeringen van de Vlaamse regering het bij het rechte eind heeft.

De enige winnaar in dit dossier is het communicatiebureau Groep C. Meer dan drie maanden nadat diezelfde Vlaamse minister-president hen de wacht aanzegde, tekenen ze nog altijd present voor de onbestaande communicatie van BAM. Intussen kon het communicatiebureau haar inkomsten verder aandikken tot ver boven de zeven miljoen euro. Niet iedereen wordt getroffen door de economische crisis, besluit Jan Peumans schamper.

Auteur:
Jan Peumans
N-VA-fractieleider Vlaams Parlement

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be