Voedingcentrum

Dun en tóch dik

Dunne mensen kunnen ook dik zijn. Van alle slanke mensen heeft 40 tot 50 procent toch een aanzienlijke hoeveelheid vet in het lichaam opgeslagen. Die boodschap verkondigde de Britse professor Jimmy Bell deze week in Arnhem.

Bell constateerde dat bij sommige dunne mensen klachten kunnen ontstaan die typisch horen bij mensen met overgewicht: hart- en vaatziekten, diabetes type 2 of hoge bloeddruk. Hoeveel risico dunne mensen met veel inwendig vet lopen op gezondheidsproblemen, daarover is nog weinig bekend. Bell pleit voor meer onderzoek naar de effecten van buikvet. Ook het Voedingscentrum ziet graag dat dit nader wordt onderzocht.

Vetverdeling
Ook is nog weinig bekend over de oorzaak van een vetmassa in de organen. Niet alle dunne mensen hebben er last van. Of je vet in je organen hebt, hangt af van veel factoren, zoals hoeveel je beweegt, hoeveel energie je binnenkrijgt, maar ook erfelijke factoren spelen een rol.
Bell vergeleek een supermodel en een atlete met elkaar. De eerste had een Body Mass Index (BMI) van 15 en circa 3 liter vet in haar buik rondom de organen. De BMI van de atlete was 19 en zij had de helft minder vet in haar buik opgeslagen.

Dat illustreert duidelijk dat het BMI-meetinstrument niet laat zien hoeveel vet iemand heeft en hoe het over het lichaam is verdeeld. Of je veel vet in de organen hebt of niet, is moeilijk vast te stellen zonder MRI-scan of biopsie; aan de buitenkant is dit niet te zien.

Energiebalans
Over het algemeen hoeven dunne mensen zich geen zorgen te maken. Als je niet meer eet dan je lichaam nodig heeft, kom je ook niet aan. Niet aan de buitenkant, en ook niet aan de binnenkant. Je bent dan in energiebalans. Als je daarnaast altijd voldoende hebt bewogen, ben je waarschijnlijk van binnen ook âdunâ.

Het belangrijkste advies voor dunne én dikke mensen blijft: kijk wat jouw ongezonde eetgewoontes zijn en pak ze stap voor stap aan. Het Nieuwe Eten van het Voedingscentrum kan je daarbij helpen. Ook beweging is belangrijk om in energiebalans te blijven. Beweging zorgt er waarschijnlijk voor dat het opgeslagen vet rond de organen afneemt. Beweeg per dag minimaal ongeveer 30 minuten.

Zie ook:

* Stap voor stap gezonder eten? Begin met Het Nieuwe Eten
* Energiebalans

* Energie en eten

* Wat is Body Mass Index?