Stadsdeel Amsterdam-Noord

Mussenflat en zomerhuisje voor holenbroeders

"Starterwoning gezocht"

Bewoners van Amsterdam-Noord kunnen mussen en vleermuizen helpen door een nestkast op te hangen bij de woning. De holenbroeders hebben het tegenwoordig zwaar met het vinden van een broedplaats dus helpt het stadsdeel ze hierbij. Een geschikte plaats voor een mussenkast is op het Noordoosten en in een rommelige tuin met dichte begroeiing. Een vleermuiskast moet op het zuiden hangen. Vleermuizen houden van warmte. De aanvliegroute moet vrij zijn en de kasten moeten hoog genoeg hangen zodat katten er niet bij kunnen. En dan is het afwachten of ze de woning willen hebben en een nestje willen bouwen. Voor kinderen is het leuk om dit mee te maken en als de jonge vogels uitvliegen geeft het een goed gevoel dat je een mussen of vleermuizenfamilie hebt geholpen.

Nirk Zijlmans, bewoner in Amsterdam-Noord, en een bevlogen natuurmens die voor zijn inzet om de natuur in Noord te beschermen de Theo Fransman prijs heeft gekregen: "Prima idee om nestkasten op te hangen". Holenbroeders krijgen het moeilijk omdat woningen te goed geïsoleerd worden waardoor ze geen nest bouwen. Gelukkig wordt er bij nieuwbouw meer rekening mee gehouden en worden er in de muren openingen gemaakt waar vogels kunnen nestelen.

Gratis nestkast

Het aantal mussen in Amsterdam is de laatste jaren schrikbarend afgenomen. Stichting Mus is blij dat de mus in Noord een kans krijgt en nu kan iedereen hierbij helpen. Er zijn er al 100 kasten aan raadsleden en ambtenaren uitgedeeld voor de holenbroeders.

Een kast aanvragen kan bij holenbroeders@noord.amsterdam.nl Een ophanginstructie zit erbij. Wees er snel bij, op is op.