Gemeente Bolsward



06-03-09

Bolsward tweede bij de CO2 Bomenprijs-2008

bomenprijs.bmp

Wethouder Brouwer heeft namens de gemeente Bolsward, de tweede prijs in ontvangst genomen van minister Cramer voor de CO2 Bomenprijs-2008. Een gedeeltelijk tweede plaats met de gemeente Uden. Uden en Bolsward wisten tot het vastleggen van vijf kilo CO2 per inwoner te komen.

Om een idee te geven: het stand-by verbruik van een televisie veroorzaakt na twee maanden ongeveer één kilo CO2 die vrijkomt bij het opwekken van elektriciteit. Veendam en Reimerswaal mogen zich alle twee winnaar noemen van de CO2 Bomenprijs-2008.

De nominatie

De nominatie is bepaald uit één van de ruim 125 gemeenten die afgelopen jaar heeft meegedaan aan de Boomfeestdag en met het planten van bomen, een bijdrage heeft geleverd aan een gezonder klimaat. Tijdens de afgelopen Boomfeestdag plantte Bolsward honderd berken, driehonderd wilgen, tweehonderd wilde lijsterbessen, driehonderd zwarte elsen, honderd Corsicaanse dennen en tweehonderd fijnsparren.

Milieu Centraal en Boomfeestdag berekenen hoeveel CO2 de bomen in hun leven vast zullen leggen door hun aantallen en soort in te voeren in een model. De opbrengst wordt gedeeld door het aantal inwoners. Dit is het criterium om de prijs te winnen. De winnaar van de volgende CO2 Bomenprijs wordt door een jury gekozen. Zij kijkt eerst naar de eis rond het vastleggen van de meeste CO2 per inwoner. Op de tweede plaats tellen ook het bomen- en duurzaamheidsbeleid van de gemeente mee. Denk daarbij aan een herplantplicht, aan het tegengaan van de kap van bomen en aan het bevorderen van duurzame energie. Maatregelen die zorgen voor minder CO2.