Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 6 maart 2009

Ruim 2 miljoen euro voor Vlaams actieplan tabak, alcohol en drugs

De Vlaamse regering keurde vandaag het actieplan tabak, alcohol en drugs 2009-2015 goed. Hiermee geeft ze voor het eerst invulling aan een geïntegreerd preventief beleid inzake middelengebruik.

De oorsprong van het plan dateert van november 2006. Toen organiseerde de minister van Volksgezondheid Inge Vervotte een gezondheidsconferentie waar een aantal gezondheidsdoelstellingen werden geformuleerd. Het actieplan dat daar vandaag uit voortvloeit is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen de verschillende stakeholders op het gebied van tabaks-, alcohol- en drugspreventie. De voorgestelde acties bestrijken de periode 2009-2015.

Het actieplan wil de impact van de bestaande preventieve acties verbeteren om zo de gezondheidsschade van tabak, alcohol en drugs zo veel mogelijk te beperken. Het plan vertrekt van een duidelijke boodschap aan de Vlaming dat tabak, alcohol en drugs gezondheidsschade kunnen veroorzaken.

Preventie is het meest efficiënt als goede methodieken aan de basis liggen, die hun werkzaamheid bewezen hebben en bij sterke structuren, die een goed omschreven opdracht uitvoeren. Het actieplan gaat uit van preventiemethodes die maximaal een geïntegreerde aanpak van tabak, alcohol en drugs realiseren. De capaciteit van uitvoering van preventie en hulpverlening op het terrein dient optimaal aan te sluiten en wordt stelselmatig uitgebreid.

Vroeginterventie krijgt extra aandacht voor regelmatige gebruikers van tabak, alcohol en drugs. Zo wordt de rookstopbegeleiding verder uitgebouwd.

Het plan voorziet in extra aandacht voor specifieke sectoren en doelgroepen: school, werkplek, vrijetijdssfeer, gezinnen, gezondheidswerkers, jongeren in voorzieningen van bijzondere jeugdzorg, gevangenissen. Het plan voorziet in partnership met de lokale besturen voor de uitvoering van gecoördineerd beleid en gezamenlijke inbreng van middelen. Daartoe wordt overleg voorzien.

Budgettair voorziet het actieplan een uitbreiding aan middelen van 2,25 miljoen ¤, over de duurtijd van het actieplan. De eerste opstap daartooe voor 2009, namelijk 419.000 ¤, is vandaag eveneens door de Vlaamsse Regering beslist.

De gezondheidsdoelstelling en het actieplan wordt nu ingediend voor goedkeuring door het Vlaams parlement.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Paskal Deboosere, Woordvoerster van minister Veerle Heerlen
Tel: 02 552 64 89
GSM: 0496 56 75 69
Email: paskal.deboosere@vlaanderen.be