Het Expertisecentrum

Programma Verbindend leiderschap in de zorg

06/03/2009

Strategie, inspiratie en realisatie

In samenwerking met de Haygroup organiseert HEC het programma 'Verbindend leiderschap in de zorg'. Bestuurders in de zorg staan voor de uitdaging steeds meer uiteenlopende belangen en verplichtingen met elkaar te verbinden. Het managen van het interne en externe krachtenveld qua inhoud en proces is een belangrijk thema. Bestuurders voelen zich vaak klem gezet in de afweging van tegengestelde belangen van patiënt, zorgverzekeraar en eigen kwaliteitsnormen. Daarnaast hebben medische staf en vrijgevestigde maatschappen een hoge mate van zeggenschap en autonomie. Dit complexe krachtenveld vereist leiderschap waarbij visie en emotionele intelligentie kritische succesfactoren zijn.

Een leiderschapsprogramma voor voorzitters en leden van de Raad van Bestuur van ziekenhuizen en academisch medische centra.

Het programma bestaat uit 3 modules:
Module 1: De veranderende zorgsector - de trends, 29 april 2009 Ontwikkelingen, innovaties en trends in de zorg en de betekenis daarvan voor de sector en voor de ziekenhuizen in het bijzonder. Wat is de rol en macht van verzekeraars? Zijn patiëntenorganisaties nieuwe bondgenoten?

Module 2: Sturen en besturen - van stragegie naar realisatie, 15 juni 2009
Leiding geven aan hoog gekwalificeerde professionals: wat werkt wel en wat werkt niet? Hoe bestuurt u het ziekenhuis in de toekomst qua besturingsmodel, organisatie en werkprocessen? Hoe verbindt u externe en interne partijen en netwerken met elkaar als bestuurder?

Module 3: Verbindend leiderschap, 16 september 2009 Inspiratie voor persoonlijk leiderschap. Wat voor invloed heeft de veranderende zorgsector op mijn organisatie? Hoe ziet de ideale bestuurder eruit in de toekomst en welke eisen worden aan hem gesteld? Hoe zie ik mijn eigen rol en leiderschap in deze context?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Saskia Groenenwegen, 070-351 49 97 s.groenewegen@hec.nl.