Evangelische Omroep
PRINSES MÁXIMA OP STAP VOOR HET ORANJEFONDS
Blauw Bloed, zaterdag 07 maart 2009 om 19.35 uur op Nederland 2

Aanstaande zaterdag volgt het EO-royaltyprogramma Blauw Bloed prinses Máxima. Zij was deze week op stap voor 'haar' Oranjefonds. Ze bracht een bezoek aan een stichting in het Brabantse Mill, die wil voorkomen dat ouderen vereenzamen. Vervolgens ging de prinses in één moeite door naar een jongerenproject in Venlo, dat vorig jaar nog een Appeltje van Oranje won. Prinses Maxima vond het hoog tijd om beide initiatieven nu zelf te bezoeken en uiteraard volgde Blauw Bloed haar op de voet.

Het was sowieso een drukke week voor prinses Máxima, want samen met prins Willem-Alexander bezocht zij de afsluiting van het International Polar Year (IPY) in Middelburg. Het prinselijk paar heeft dit onderwerp inmiddels helemaal in het hart gesloten, sinds hun bezoek begin februari aan Antarctica. De hele wereld kon getuige zijn van de schoonheid van dit onbekende continent dankzij de prachtige beelden die de prins er zelf maakte.

The Young Victoria
In Blauw Bloed aandacht voor de wereldpremière van de film The Young Victoria in Londen. Presentator Jeroen Snel stond aan de rode loper op Leicester Square en sprak daar opnieuw met de producent van de film, Sarah Ferguson, én haar dochter, prinses Beatrice. Die speelt een korte rol in de film over het leven van de gevierde Britse koningin Victoria.

Verdwenen Monarchieën
In een nieuwe aflevering uit de serie 'Verdwenen Monarchieën' dit keer aandacht voor Italië. Als het land in 1946 niet de monarchie had afgeschaft, zou 'koning' Emanuele Filiberto nu het staatshoofd van Italië zijn in plaats van Berlusconi. Tijdens de Tweede Wereldoorlog steunde het Italiaanse koningshuis dictator Mussolini. Dat hadden ze beter niet kunnen doen, want het werd de nekslag voor de monarchie. Kort na de oorlog besloot Italië een republiek te worden. De koninklijke familie van Savoie moest het vaderland verlaten. Hoe is het ze sindsdien vergaan?

Jeugd prinsjes en prinsesjes
Niets is zo vertederend als de beelden van opgroeiende prinsen en prinsessen. De royals willen de opvoeding van hun kleintjes zo gewoon mogelijk doen lijken, maar echt gewoon wordt het natuurlijk nooit. De kleintjes moeten worden voorbereid op hun toekomstige taak en een leven in de schijnwerpers. In deze uitzending aandacht voor de opvoeding van prins Willem-Alexander, die ondanks de zware druk van het toekomstige koningschap toch een redelijk onbezorgde jeugd lijkt te hebben gehad.

---
Noot voor redactie,

Evangelische Omroep