Bourgogne werft Nederlandse medici

22/01/2009 11:07

DREAMS UNLIMITED BV

Corancy, 22 januari 2009

CORANCY - Het Departement Nièvre in de Franse Bourgogne is dringend op zoek naar Nederlandse medici die zich in de streek willen vestigen. Ook bestaat er nog steeds grote behoefte aan andere Nederlandse ondernemers die restaurants, winkels, garages of hotels willen overnemen, omdat er vanwege de vergrijzing op het platteland geen opvolging is.

Om actief kandidaten te werven staat het departement op 7 en 8 maart voor het eerst met een stand op de Emigratiebeurs in het Home Boxx Exhibition Centre in Nieuwegein. ,,De nood is nog steeds hoog. Ik kan zo vijftien huisartsen aan een goedlopende praktijk helpen," vertelt de Nederlander Jan van der Lee, die namens de streek mensen werft en zich de afgelopen jaren heeft gespecialiseerd in de begeleiding van Nederlandse emigranten. Tijdens de beurs presenteert de Nièvre in zijn stand vacatures en ondernemingen, waarvan de eigenaren met pensioen gaan en die niet door jongeren overgenomen worden. Op medisch gebied heeft de regio een ernstig tekort aan huisartsen, tandartsen, fysiotherapeuten en specialisten.

Een eerdere oproep kwam in de zomer van 2008 groot in het nieuws, leverde honderden reacties op en leidde tot de vestiging van drie ondernemers, onder wie één fysiotherapeut. Via deelname aan de Emigratiebeurs hoopt Van der Lee meer kandidaten te werven. Ook andere Franse departementen zullen dit jaar vertegenwoordigd zijn.

,,Opvallend is dat Frankrijk op nummer één staat bij de wenslanden voor emigratie, maar nooit heeft meegedaan aan de Emigratiebeurs. Dus gaat iedereen naar een ander land. Medici gaan vooral naar Scandinavië, terwijl ze daar minder verdienen en het leven duurder is", legt hij uit. Een huisarts die twee jaar in Noorwegen heeft gewerkt en zich net heeft gevestigd in de Bourgogne, kan dat beamen. Van der Lee stelt dat de huizenprijzen in Frankrijk lager zijn, er investeringspremies zijn voor ondernemers, zes jaar belastingvrijstelling en dat huisartsen een premie van 20 procent op hun inkomen krijgen als ze samen met een andere huisarts een gezamenlijk prakrijk vormen. Diverse voorbeelden tonen aan dat de Frans autoriteiten op alle gebieden meewerken. Bovendien heeft de Bourgogne een prettig leefklimaat met veel bos en natuur, beroemde wijngebieden en aantrekkelijke huizenprijzen.

Volgens Van der Lee zoeken de Fransen vooral Nederlanders. ,,Omdat Nederlanders goede ondernemers zijn en alles aanpakken. Ook hebben ze minder taalproblemen dan bijvoorbeeld Engelsen," legt hij uit. Medici die zich al in de Bourgogne hebben gevestigd, krijgen ook veel Nederlandse patiënten die in de regio wonen, weet Van der Lee.





http://www.werken-in-de-morvan.com/