Ingezonden persbericht


Appels en Fazanten in Centrum Beeldende Kunst in Rotterdam

Stillevens en aanverwante zaken

Een groepstentoonstelling samengesteld door Jeroen de Boorder en Martijn Rietveld

zaterdag 7 maart - zondag 5 april 2009

Op 7 maart opent in het Centrum Beeldende Kunst de stillevententoonstelling 'Appels en Fazanten'. Uitgangspunt is de tijdelijkheid van al het aardse - de aloude vanitasgedachte die stillevenkunstenaars al eeuwen heeft geïnspireerd, blijkt in dit wegwerptijdperk onder een jonge generatie te herleven. Jeroen de Boorder en Martijn Rietveld zijn zowel grafisch vormgevers als beeldend kunstenaars. In dit grensgebied ontmoeten ze vakgenoten met eenzelfde mentaliteit: een verlangen naar verstilling en aandacht voor hun werk in een zo hectische en vluchtige omgeving. Door onderling werk en ideeën uit te wisselen, kregen ze het idee om een tentoonstelling te organiseren over stillevens met een verhaal. 'Appels en fazanten' bevat kunstwerken van 1950 tot nu.

Stillevens zijn altijd een manier geweest om het doodgewone minder doodgewoon te maken en stil te doen staan bij het vluchtige. Schilders combineerden eeuwen geleden al bloemen en fruit uit verschillende seizoenen. Zo schiepen ze een letterlijk tijdloze pracht waar botanisten ook nu nog van smullen. In onze tijd, nu mango's het hele jaar door uit warme landen worden aangevlogen, en niemand meer weet welke bloemen bij welk seizoen horen, is dat accent verschoven: de oude symbolen van tijdelijkheid zijn sleets geraakt. Er is een nieuwe vluchtigheid ontstaan, waarin computers, reclame, modegrillen en spullen uit lagelonenlanden de waan van de dag verbeelden. Nu is het niet meer de hemelpoort die de moraal oplegt, maar een persoonlijke verhouding tot de wereld. Nog nooit waren alledaagse spullen zo beladen.

Door je bij oude schilderijen te verlekkeren aan de geschilderde appels en fazanten, ging de kijker al de fout in door even het hogere te vergeten. In 'Appels en Fazanten' doen De Boorder en Rietveld iets vergelijkbaars: werken uit van verschillende kunstenaars verpakken ze in een show van verleiding en dubbele bodems. Folders, verpakkingen, een etalage en andere 'uitstalmogelijkheden' omkleden de stilte van stillevenkunst die op zijn beurt weer gebaseerd is op het alledaagse.

Met werk van onder anderen: Dora Dolz, Brieke Drost, F.W. van Leeuwen, Joop van 't Hoenderdaal, Rien Janssen, Henrich Carl Macleane, Peter Keizer, Wim Motz, Rafaël Philippen, Harry Sengers, Wyne Veen, Margriet Wehmeijer, Anne-Meike van Willegen.

Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

Nieuwe Binnenweg 75

3014 GE Rotterdam

www.cbkrotterdam.nl

cbk@cbk.rotterdam.nl

t 010 4360288

Di-zo 12-17u.