Gemeente Rotterdam

Gemeentearchief Rotterdam ontvangt bezoekers in stadhuis.

Geliefden, vrienden en vriendinnen kunnen met elkaar trouwen tijdens Museumnacht in het stadhuis. Het statige gebouw aan de Coolsingel is zaterdagavond 7 maart geopend op initiatief van het Gemeentearchief Rotterdam. Onder de titel RE: Ik ook van jou biedt het archief een programma in het teken van de liefde.

In de eersteklas Trouwzaal, waar het hout- en koperwerk gedecoreerd is met hartjes, kunnen paren in allerlei samenstellingen een Museumnachthuwelijk sluiten (geldig van 20.00 tot 2.00 uur). Meteen daarna kunnen ze een trouwfoto laten maken. Wandschilderingen in hard-zoete kleuren, gemaakt door Joseph-Marius Avy rond 1925, vormen het decor. De gemaakte fotos zijn in de loop van maandag 9 maart te downloaden van www.gemeentearchief.rotterdam.nl.

Onderdrukte erotiek
Op het ingelegde parket van de enorme Burgerzaal staan tijdens de Nacht vijftig zitzakken. Doorlopend is er een voorstelling van theaterstichting Het Lage Licht. Aan de hand van een gefingeerde liefdesgeschiedenis vertellen twee acteurs over het ontstaan van de wandschilderingen van Johan Thorn Prikker. De voorstelling draait om een verzonnen briefwisseling tussen Thorn Prikker en Dina Evers. Zij was de vrouw van Henri Evers, architect van het stadhuis. Met vormelijk gestelde brieven suggereren de acteurs een verhouding vol onderdrukte erotiek en liefde.

Live muziek
In de hal worden bezoekers verwelkomd door musici van Stichting Stadsmuziek. Zij spelen toepasselijke liederen bij historische filmbeelden van de Coolsingel in de jaren 30, 60 en 70. Bodes van het gemeentehuis vervullen hun rol van gastheren. Ze verwelkomen de bezoekers en vertellen hen desgevraagd meer over het gebouw.

Rotterdamse geschiedenis
Het Gemeentearchief Rotterdam heeft bijna 700 jaar geschiedenis in huis. Behalve 18 kilometer archieven herbergen de depots onder meer fotos, films, affiches en geluidsbanden. Het gemeentearchief draagt de geschiedenis van Rotterdam uit, binnen en buiten de muren van het archief aan de Hofdijk.

Bron: Bestuursdienst, 24-02-2009