JONG 2009 - 10 van tegenwoordig

25/02/2009 15:41

Historisch Museum Rotterdam

JONG 2009

tien van tegenwoordig

7 maart 2009 - 3 januari 2010

expo - talkshows - magazines

Jeugdcultuur is een terugkerend thema in het Historisch Museum Rotterdam, het museum over een stad met een jong hart en een oude ziel. In JONG 2009 staan tien jonge mensen centraal, met een passie voor muziek, mode, spiritualiteit, onderwijs, graffiti, politiek, skaten, dans, moederschap en sport. Tien reusachtige kunstwerken door verschillende ontwerpers van Shop Around geven in het Schielandshuis een beeld van elke jongere. Bovendien speelt iedere maand één van de jongeren de hoofdrol in een talkshow en een magazine. JONG 2009 is een eigenzinnige kijk op jong zijn in Rotterdam anno 2009.

Rotterdam European Youth Capital

In het jaar dat Rotterdam 'European Youth Capital' is, zoomt JONG 2009 in op de levens en toekomstverwachtingen van tien Rotterdamse jongeren. Deze 'tien van tegenwoordig' zijn gedreven in hun passie en rijzende sterren binnen hun scene, maar bij het grote publiek nog relatief onbekend. Samen geven ze een beeld van jong zijn in Rotterdam.

ruimtevullende installaties

Rond deze tien levens hebben aanstormende én gevestigde ontwerpers van Shop Around installaties gemaakt met een compleet eigen vorm en uitstraling. Van een reusachtig papercraft figuur en illustraties die vanaf de vloer over de muren lopen, tot glas in lood ramen en een digitaal landschap. Deze kunstwerken vormen een tentoonstelling op zich en weerspiegelen de levens en dromen van de hoofdrolspelers. Daarnaast zijn belangrijke of typerende bezittingen van de jongeren te zien en geeft een audiotour verder inzicht in hun levens.

talkshow en magazine

Elke maand staat een van de hoofdrolspelers centraal in een magazine en een talkshow met een afwisselend programma en een rolmodel of inspiratiebron als special guest. De laatste informatie en links naar websites over de hoofdrolspelers is te vinden op www.jong2009.nl.

de jongeren, hun passie, datum talkshow (vanaf 15.00) en de ontwerper(s) van Shop Around

Halil Karaaslan, leraar, 15 maart - Tummie

Giorgio Oehlers , NL kampioen Halfpipe skaten, 19 april - LouLou

Fabia Witkamp, danstalent, 10 mei - Darrin Umboh

Rajiv Bhagwanbali, danser en fysiotherapeut, 14 juni - Luuk Bode

Laise Sanches, zangtalent, 26 juli - Cosh

Geoffrey Zijffers (Riske de Rat), rapper en graffiti artiest, 23 augustus - Sauerkids

Nermin van Druten, moeder van Denim, 20 september - Anouk Griffioen

Nadya van Putten, burgerraadslid voor Groen Links, 18 oktober - Han Hoogerbrugge

Abid Boudhan, NL kampioen Kickboksen, 15 november - Lennard Schuurmans

Marco van Rijt, fashionist,20 december - Transister

JONG 2009 wordt mede mogelijk gemaakt door: Your World; Rotterdam European Youth Capital, Gemeente Rotterdam dienst Kunst en Cultuur, Stichting Bevordering van Volkskracht, SNS Reaal Fonds en Shop Around.

data

JONG 2009 - tien van tegenwoordig - 7 maart 2009 t/m 3 januari 2010

locatie

Historisch Museum Rotterdam - Schielandshuis, Korte Hoogstraat 31, 3011 GK Rotterdam www.historischmuseumrotterdam.nl www.jong2009.nl

bereikbaarheid

metro en tram 1, 8, 20, 21 en 23 halte beurs, bus 32 halte keizerstraat

openingstijden

di t/m zo 11.00-17.00 uur

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.jong2009.nl