Gemeente Rotterdam

Nr. 34

4 maart 2009

Viering Internationale Vrouwendag in Rotterdam

Op zaterdag 7 maart besteedt Rotterdam uitgebreid aandacht aan de Internationale Vrouwendag. In de Arminiuskerk vindt tussen 9.30 uur en 18.30 uur een scala aan activiteiten plaats rond het thema genderbewust opvoeden. Wethouder Rik Grashoff reikt 's middags de Suze Groeneweg-prijs uit: de Rotterdamse emancipatieprijs die in 2007 door het gemeentebestuur in het leven is geroepen. Vrouwendag wordt afgerond met een 'Liefdesmars' door de stad.

Rotterdam heeft ervoor gekozen Internationale Vrouwendag één dag voor de officiële datum te vieren. Dit biedt vrouwen en emancipatie-organisaties de gelegenheid op 8 maart de uitreiking bij te wonen van de Joke Smit-prijs 2009, een regeringsprijs op emancipatiegebied.

Suze Groenewegprijs

Het is de tweede keer dat de Suze Groeneweg-prijs wordt uitgereikt. Op 7 maart wordt bekend welk van de ingezonden projecten de prijs van ¤ 5.000,- in ontvaangst mag nemen. Het gaat daarbij uitsluitend om projecten die een bijdrage leveren aan het bevorderen van gelijkheid tussen jongens en meisjes. Grondgedachte hierachter is dat ongelijkheid tussen vrouwen en mannen niet ineens ontstaat. Al vanaf jonge leeftijd worden jongens en meisjes zodanig anders opgevoed, dat er op latere leeftijd verschillen ontstaan in kansen, vrijheden en verantwoordelijkheden. Genderbewust opvoeden kan deze traditionele meisjes- en jongensgedragingen en rollen doorbreken, maar ook typisch 'cultureel' gedrag.

Programma dagactiviteiten

De prijs heeft de organisatie van Vrouwendag geïnspireerd om alle dagactiviteiten in het teken te zetten van het genderbewust, roldoorbrekend opvoeden van kinderen: workshops, studentenpresentaties en een debat met wethouder Grashoff. Dit programma wordt afgerond met een optocht door de stad voor belangstellenden en met vertegenwoordigers van alle organisaties die in Rotterdam actief zijn op het gebied van emancipatie. Het thema van de optocht is de liefde, die mensen over landsgrenzen kan verbinden. Deze 'Liefdemars' is een initiatief van de Stichting Vluchtelingen Organisaties Rijnmond SVOR en start om 18.30 u bij de Arminiuskerk. Na de optocht is er een feestelijk avondprogramma in Arminius om Internationale Vrouwendag met muziek en dans te besluiten.

Vrije toegang

Belangstellenden kunnen de gehele dag binnenlopen in de Arminiuskerk. Deelname aan de ochtend-workshops is gratis; inschrijving gebeurt bij binnenkomst. Een aantal workshops heeft echter een beperkt aantal plaatsen. Geïnteresseerden wordt daarom geadviseerd op tijd aanwezig te zijn. Meer informatie over het programma is te vinden in de bijgevoegde pdf.

Noot voor de redactie/