Ingezonden persbericht


Theater LANTAREN/VENSTER

PERSBERICHT

Theater Lantaren/Venster
Vrijdag 6 februari


1 JAZZPROGRAMMA - MAART 2009

Zaterdag 7 maart 2009
Jim Black & Alas, No Axis 2009
AlasNoAxis wordt beschouwd als de beste elektrische jazzband van deze tijd. Stelt u zich een combinatie voor van Jan Garbarek, Cool Jazz, Nederlandse Avant-Garde, Bill Frisell, een rock band en Black Sabbath en je komt in de buurt van "Alas No Axis." schreef John Fordham, in The Guardian. We hebben hier met een bijzondere band te maken. De muziek van AlasNoAxis staat in dienst van het lyrische lied, het verhaal. De rietblazer lijkt de zanger van een popband. In de korte composities, allen door Jim Black geschreven, slagen de muzikanten erin om met een variëteit aan gevoelens en texturen een broeierige minimalistische sfeer te creëren. Jim Black breekt lagen af om ze elders weer samen te brengen waardoor een impressionistische kleur ontstaat gekarakteriseerd door een eclectische visie en een zeer persoonlijk handschrift. AlasNoAxis is het resultaat van Jim Black's podium- en studio-ervaring met sommige van 's werelds grootste componisten en improvisatoren. Hij heeft jaren van ervaring en experiment met nieuwe geluiden weten te bundelen tot een inspirerend nieuw geheel.

Jim Black - drums
Chris Speed - tenor sax, klarinet
Hilmar Jensson - gitaar
Skuli Sverrisson - elektrische bas, laptop

Aanvang 21:00 uur. Entree E 19,- / E 17,-

Vrijdag 13 maart 2009

Wayne Shorter

Na de Jazz Messengers, Miles Davis en Weather Report mag Wayne Shorter met recht een legende genoemd worden die zijn plaats in de Hall of Fame reeds verdiend heeft. Zijn aansprekende composities zijn nu al klassiekers geworden en zijn expressie op tenor en sopraansaxofoon, beluister de opnames van Miles Davis "Live at the Plugged Nickel", is nu al befaamd. Moeten we deze geweldenaar nog aan het publiek voorstellen? Wayne startte de samenwerking met John Patitucci, Danilo Perez en Brian Blade in 2001. Met deze jonge muzikanten bracht hij in 2002 en 2003 de platen "Footprints Live" en "Alegria" uit. Voor de laatste plaat ontving hij een Grammy Award. Shorter ziet zijn laatste CD "Beyond the Sound Barrier" als een statement van een musicus die voorturend aan verandering onderhevig blijft: "To hell with the rules. I am going for the unknown."

Wayne Shorter - saxofoon
John Patitucci - bas
Danilo Perez - piano
Brian Blade - drums

Aanvang 21:00 uur. Entree E 49,- / E 45,-

Zaterdag 14 maart 2009

Fast 'N Bulbous

Deze groep is een must voor elke liefhebber van Captain Beefheart. "Fast 'N Bulbous" probeert niet om de Magic Band te kopiëren. De muziek van Captain Beefheart is het vehikel voor jazz improvisatie en voor de speciale arrangementen die Fast 'N Bulbous van deze muziek heeft gemaakt. De band is opgebouwd rond de composities van Don Van Vliet. Het repertoire is afkomstig uit het totale gebied van de Beefheartiana, van "Safe As Milk" tot "Ice Cream For Crow" De band bestaat uit een vaste groep van doorgewinterde improvisatoren uit de wereld van avant-garde jazz en rock. Gary Lucas speelde vier jaar lang als gastsolist in de Magic Band van Captain Beefheart. Zij brengen zowel een tribuut aan de muziek van Captain Beefheart als een ode aan de geïmproviseerde muziek. De blazerssectie neemt de plaats in van de zang, terwijl zij ook deze op gitaarpartijen gebaseerde muziek omvormen tot ensemblespel dat heen en weer gaat tussen blazers, gitaar en ritmesectie. Geleid door saxofonist Phillip Johnston en featuring ex-Magic Band gitarist Gary Lucas, bewijst "Fast 'N Bulbous" dat Beefheart's songs het verdienen om blijvend te worden gespeeld.

Gary Lucas - gitaar
Jesse Krakow - bas
Richard Dworkin - drums
Phillip Johnston - alt saxofoon
Rob Henke - trompet
Joe Fiedler - trombone
Dave Sewelson - bariton saxofoon

Aanvang 21:00 uur. Entree E 25,- / E 23,-

Zaterdag 21 maart 2009

Lew Soloff

Lew Soloff heeft een kameleontisch imago. Hij geldt als een begenadigd jazztrompettist maar is ook actief buiten de jazz. Zo was hij in de 70er jaren een van de medeoprichters van de Jazz-Rock-Formatie "Blood, Sweat & Tears", zat hij in de begeleidingsband van Barbara Streisand en werkte hij als studiomuzikant met: Frank Sinatra, Marianne Faithfull, Thad Jones, Carla Bley en Ornette Coleman. Naast zijn voorliefde voor de muziek van Gill Evans is hij ook een liefhebber van de klassieke muziek. Soloff komt met een nieuw kwartet naar Europa, nadat hij in Rotterdam eerder optrad met Ray Anderson. Wat opvalt aan het kwartet is de bezetting. Met François Moutin op bas en Jean-Michel Pilc op piano heeft Soloff twee prominente Europese musici weten te strikken. Moutin geldt als een van de meest opvallende bassisten uit de Franse jazzscene (o.a. Martial Solal, Michel Portal, Daniel Humair), die ook in New York een positie heeft verworven (o.a. Peter Erskine, Randy Brecker, Dave Liebman, John Abercrombie, Archie Shepp). Jean-Michel Pilc heeft al naam gemaakt met afwisselend en verrassend spel. Ook hij heeft zijn carrière buiten de landsgrenzen voortgezet en speelde met o.a. Roy Haynes, Michael Brecker, Dave Liebman, John Abercrombie, Marcus Miller en Lenny White. Slagwerker Billy Hart behoeft geen nadere introductie bij de jazzfans. Hij behoort sinds de jaren 50 tot de jazzscene en blonk uit in bands met: Herbie Hancock, McCoy Tyner, Stan Getz, Gerry Mulligan, Billy Harper, Clark Terry, The New York Jazz Quartet, the Jazztet, en Mingus Dynasty. Inhoudelijk dragen alle musici met eigen composities aan het programma bij.

Lew Soloff - trompet
Jean-Michel Pilc - piano
François Moutin - bas
Billy Hart - drums

Aanvang 21:00 uur. Entree E 19,- / E 17,-

Zaterdag 28 maart 2009
Rashied Ali, Charles Gayle, William Parker, "By Any Means"

"By Any Means" ontstond rond een FMP opname in 1991 getiteld 'Touchin' On Trane. Dit explosieve album, volgens allmusic.com "The greatest John Coltrane tribute album" van 1993, ontving luide bijval van critici en fans. Het is een getuigenis van de kracht van de geïmproviseerde muziek De groep speelde frequent in New York en werd veel gevraagd voor het Europese festival circuit. In 1996 gingen zij tijdelijk uit elkaar, pas tien jaar later, in 2006 toen de groep voor een reünieconcert bijeen kwam besloten zij de draad weer op te pakken. In Zweden maakten zij in 2007 een nieuwe live CD. Charles Gayle was eerder op het Worldport Festival in Rotterdam te horen. Hij bracht toen een solopiano concert. William Parker is een graag geziene gast in Rotterdam. In 2008 was hij nog te horen met de Rotterdamse bassaxofonist Klaas Hekman

Rashied Ali - drums

Charles Gayle - alt saxofoon, piano

William Parker - bas

Aanvang 21:00 uur. Entree E 23,- / E 21,-

Noot voor de redactie,