Ingezonden persbericht



- AANKONDIGING -

Amsterdam, 27 februari 2009

WOMEN Inc. agenda Internationale vrouwendag
In het weekend van 7 en 8 maart is WOMEN Inc. op diverse plekken in het land actief in het kader van Internationale Vrouwendag. Dit jaar staat het thema Economische zelfstandigheid op de agenda. Hieronder een overzicht van de activiteiten.

7 maart WOMEN Inc. Zuidoost
Aan de vooravond van Internationale vrouwendag vindt het eerste avondvullende programma van WOMEN Inc. Zuidoost plaats. Deze bijeenkomst vormt de eerste van in totaal vier bijeenkomsten die tot doel hebben om samen met organisaties en vrouwen uit Amsterdam Zuidoost een positieve verandering te brengen in de verschillende maatschappelijke thema's die hier spelen. De onderwerpen zijn door vrouwen zelf aangedragen.

Het programma op 7 maart staat volop in het teken van discussie, kunst, cultuur en netwerkmogelijkheden. De avond wordt geopend door stadsdeelvoorzitter Elvira Sweet, waarna onder leiding van Ernestine Corvallius (directeur Krater Theater) Agnes Jongerius (voorzitter FNV), Hennah Buyne (Raadsheer Gerechtshof Arnhem), Giovanna Gill (Stichting Powerlady) en Claire Mijnals (Art Corporel) vertellen over hun loopbaan. Gulden Ilmaz (nieuwslezeres AT5) gaat met de bezoekers van de avond in op de vraag: Wat is volgens jou de sleutel tot het bevorderen van economische zelfstandigheid onder vrouwen? Verder verzorgt MAF Fashion Battle een spetterende modeshow en is er een tentoonstelling van Super Toko, over de diversiteit in het midden- en kleinbedrijf.

Het stadsdeel Zuidoost is een van de probleemwijken in Amsterdam waar sociale, fysieke en economische problemen zich voordoen. In de media verschijnen veel berichten over armoede, werkeloosheid, eenoudergezinnen en onlangs nog was de `seksuele omgang' van jongeren in Zuidoost en de kwetsbare positie van meisjes hierin het gesprek van de dag. Het stadsdeel organiseert met behulp van WOMEN Inc. bijeenkomsten waar de verschillende problemen worden besproken en waarin gezamenlijk een plan van aanpak wordt geformuleerd. Het belang van economische zelfstandigheid is het eerste thema dat wordt behandeld.

8 maart Internationale vrouwendag en uitreiking Joke Smit Prijs




Op zondag 8 maart, internationale vrouwendag, organiseert WOMEN Inc. in samenwerking met

het Haags Centrum voor emancipatie, Importante, het Haags Vrouwenfeest. Dit is in opdracht van de gemeente Den Haag. Wethouder Emancipatie van de gemeente Den Haag, Bert van Alphen, organiseert ter ere van Internationale vrouwendag een feest in Den Haag en nodigt hiervoor alle inwoners van de stad uit. In het Atrium, het stadhuis van Den Haag, vinden er de gehele dag diverse activiteiten plaats die in het teken staan van de positie en participatie van vrouwen. Minister Plasterk van het Ministerie van OCW reikt hier tevens de Joke Smit Prijs uit aan een vrouw of organisatie die zich het afgelopen jaar heeft ingezet op het gebied van emancipatie.

WOMEN Inc. organiseert in samenwerking met Importante verschillende workshops waaronder: Hoe start je een eigen onderneming of wat zijn mijn competenties? Daarnaast vinden twee grote debatten plaats die in het teken staan van economische zelfstandigheid:'Moet een vrouw haar eigen boontjes doppen?' en vrouwenrechten: `Gebruik jij je rechten?. Deze onderwerpen zijn door Haagse vrouwen aangedragen. De gespreksleiders zijn: Sandra Rottenberg (programmamaker) en Tanja Jadnanansing (NOS). Onder hun leiding debatteren onder andere Sylvia Borren (Worldconnectors), Hedy d' Ancona (oud-politica PvdA) en Mirjam Sijmons (hoofddirectie ANWB), over het belang van een financieel sterke positie van vrouwen en het belang van rechten voor vrouwen. De dag wordt muzikaal omlijst met diverse optredens en een spetterende slotact van Izaline Calister. De toegang tot het feest is gratis en iedere inwoner van de gemeente Den Haag is welkom.