NEN


Inspectie installaties

vrijdag 6 maart 2009, 14:01

Na hun gedeeltelijke privatisering mogen energiemaatschappijen in ons land niet meer zelf inspecteren of gebouwinstallaties aan alle wettelijke en bijbehorende normatieve eisen voldoen. Daardoor is de afgelopen jaren langzaam maar zeker een regime van allerlei opleverings- en periodieke inspecties ontstaan.Het geheel is langzaam maar zeker net zo complex geworden als alle bouwwet- en regelgeving zelf.

Rapporteren van inspecties
NEN heeft daarom de Nederlandse technische afspraak NTA 8040 ontwikkeld, waarmee kan worden vastgesteld aan de hand van welke normen bepaalde woning- en gebouwinstallaties geïnspecteerd kunnen worden. Ook geeft NEN een cursus over deze NTA.

Een aantal van de normen geeft ook aan hoe de resultaten van alle inspecties, keuringen en controles van installaties moeten worden vastgelegd. In de verwijzende wet- en regelgeving staat over welke documenten een gebouweigenaar moet beschikken om aan te tonen dat hij aan al deze verplichtingen voldoet. Dit is zeker van belang indien er iets misgaat en er economische gevolgschade of zelfs persoonlijk letsel ontstaat.
Over het rapporteren van inspecties geeft NEN eveneens een aantal cursussen.

Meer informatie
Voor meer inhoudelijke informatie over NTA 8040 kunt u het formulier invullen.
Voor meer informatie over cursussen in de bouw kunt mailen naar marlene.aalberts@nen.nl
.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
Nieuwe NTA-projecten (of in voorbereiding) Cursussen Bouw NEN Installatiemail (Publicatie)