NEN


Besparingsinstallateurs op internet

vrijdag 6 maart 2009, 15:56

Op www.energiesubsidiewijzer.nl kan iedereen sinds begin deze maand zien welke subsidies er zijn voor energiebesparende maatregelen en hoe deze gefinancierd kunnen worden. En op www.energiebespaarplaats.nl is uit te zoeken welke installateur de gesubsidieerde besparingsmaatregelen kan gaan uitvoeren.

De Energiebespaarplaats staat open voor alle vragen over energiebesparing. Wie alleen wil weten welke maatregelen in zijn situatie het meeste zin hebben, kan er terecht, maar ook degene die het 'advies op maat' (energieprestatieadvies bij het energieprestatiecertificaat van een woning) binnen heeft. Een huiseigenaar of (ver)huurder kan bespaaropdrachten plaatsen, waarop installateurs kunnen reageren. De klant bepaalt zelf of hij van het aanbod gebruikmaakt. Dat alles onder het motto 'met gemak energie besparen'.

Meer Met Minder
De Energiebespaarplaats is ontwikkeld in opdracht van Meer Met Minder (MMM), het nationaal energiebesparingsprogramma voor de bestaande bouw. Doel is dat in 2020 2,4 miljoen bestaande woningen en andere gebouwen blijvend dertig procent minder energie gebruiken. MMM maakt energiebesparing voor bewoners gemakkelijk. Ze krijgen extra premies en goed advies op maat. Bovendien biedt MMM hulp bij uitvoering, financiering en het vinden van een deskundige uitvoerder. Voor dit laatste is de Energiebespaarplaats een belangrijk instrument.

Subsidie
Voor de meeste energiebesparende maatregelen moet een huiseigenaar eerst geld investeren. Daarvoor zijn allerlei subsidies te verkrijgen bij rijksoverheid, gemeente en provincie. Ook is het soms mogelijk om bijvoorbeeld een lening met een lage rente te nemen. Maar erachter komen welke regelingen bestaan, was tot nu toe een hele speurtocht. Daarom heeft MMM de Subsidiewijzer ontwikkeld. Dat is niet alleen een handig instrument voor huiseigenaren, maar ook voor woningcorporaties, huurders, installateurs, aannemers en gemeenten. Corporaties en huurders zien zo hoe ze hun woningen samen energiezuiniger kunnen maken.
Aannemers en installateurs kunnen hun klanten wijzen op de mogelijkheden voor subsidie en financiering en gemeenten kunnen bij collega's inspiratie opdoen voor effectieve subsidieregelingen.

Uneto-VNI
Marcel Engels, voorzitter van Uneto-VNI, presenteerde bij de officiële start van deze activiteiten een film met de visie van deze installateursorganisatie op duurzaamheid en energiebesparing. In de film komen de E.nu-coöperaties aan bod die Uneto-VNI via InstalNova, haar samenwerkingsverband met TNO en Syntens, ondersteunt. Het betreft regionale samenwerkingsverbanden van verschillende soorten installatiebedrijven die via één loket een totaalpakket aanbieden op het gebied van energiebesparing en duurzaamheid.

Meer informatie
Meer informatie kunt u vinden op www.energiebespaarplaats.nl en www.meermetminder.nl.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN Installatiemail (Publicatie)