Dienstenbond CNV

Nieuws

6 maart 2009

Leden stemmen in met cao FloraHolland

Een overgrote meerderheid van de leden van CNV Dienstenbond is in ledenvergaderingen akkoord gegaan met een nieuwe cao bij FloraHolland. Eerder werd een eindbod van FloraHolland massaal afgewezen. Tegen de achtergrond van een haperende economie en forse omzetverliezen bij FloraHolland en dankzij enkele verbeteringen die vakbonden hebben aangebracht in het eindbod, zijn leden van CNV Dienstenbond nu tevreden met het bereikte resultaat.

De nieuwe cao kent een looptijd van 12 maanden met een loonsverhoging van 2,5%. Verder is in de cao voorzien in een verhoging van de reiskostenvergoeding. Ook worden een aantal arbeidsvoorwaarden binnen FloraHolland geharmoniseerd. Dat betreft met name de pensioenregeling, de invoering van een nieuw loongebouw voor bepaalde groepen en het afschaffen van een aantal vergoedingen en toeslagen. CNV Dienstenbond heeft geprobeerd deze harmonisatie van arbeidsvoorwaarden, waar deze negatief uitpakt voor werknemers, zo goed mogelijk op te vangen.

Zo wordt bijvoorbeeld de verhoging van de pensioenpremie in Aalsmeer uitgesmeerd over 3 jaar in plaats van 2 jaar, behouden werknemers het perspectief dat behoort bij het oude loongebouw als dat hoger ligt dan het perspectief in het nieuwe loongebouw en wordt de overwerktoeslag gehandhaafd voor groepen werknemers die deze toeslag oorspronkelijk zouden verliezen. CNV Dienstenbond realiseert zich dat de compensatie die nodig is als gevolg van de harmonisatie niet altijd volledig en dekkend is. Toch wordt het huidige resultaat gezien als het maximaal haalbare.

Extra's
Ook de extra's uit het oude eindbod blijven gehandhaafd, zoals verlaging van de grens voor jeugdlonen naar 21 jaar, recht op verlof op niet-Christelijke feestdagen, investeren in ontwikkeling en ontplooiing van medewerkers, ontwikkeling van een arbeidsvoorwaardenkeuzemenu, aantrekkelijker maken van vrijwillig doorwerken na 65 jaar, alleen werken met deugdelijke uitzendbureaus, verhoging vakantiegeld in Aalsmeer van 8% naar 8,33%, training middenkader in kennis van de cao, een bijdrage aan internationale solidariteit, een populaire versie van de cao die beter leesbaar is en een onderzoek naar werkdruk.

Zorgen
Wel maken leden van CNV Dienstenbond zich zorgen over de huidige economische ontwikkelingen bij FloraHolland en eventuele gevolgen voor werkgelegenheid en werkzekerheid. Nu al is er een vacaturestop en worden tijdelijke contracten niet verlengd. CNV Dienstenbond heeft bij de directie van FloraHolland aangegeven nauw betrokken te willen zijn bij de ontwikkelingen. CNV Dienstenbond verwacht van de directie spoedig op de hoogte te worden gebracht van eventuele koerswijzigingen als gevolg van de economische situatie. Het voorkomen van gedwongen ontslagen blijft daarbij een belangrijk uitgangspunt. Mocht FloraHolland van dit uitgangspunt noodgedwongen moeten afwijken dan wenst CNV Dienstenbond daarover vroegtijdig overleg te voeren en in samenspraak verschillende mogelijkheden, waarbij behoud van werk voorop staat, te bestuderen.

Dank voor de steun!
CNV Dienstenbond wil alle leden nogmaals hartelijk danken voor de steun tijdens de onderhandelingen en in de ledenvergaderingen. Het lidmaatschap van CNV Dienstenbond blijft van belang, juist in economisch onzekere tijden. Zonder leden kan CNV Dienstenbond de belangen van werknemers bij FloraHolland niet behartigen. Bespreek daarom het lidmaatschap eens met je collega's. De eerste drie maanden zijn gratis! Kijk voor alle voordelen van het lidmaatschap op onze website www.cnvdienstenbond.nl.