Dienstenbond CNV

Nieuws

6 maart 2009

CNV Dienstenbond gaat voor verbetering cao drogisterijbranche

Op 31 maart loopt de cao voor de drogisterijbranche af. Dat betekent dat CNV Dienstenbond opnieuw namens jou gaat onderhandelen over verbeteringen in de cao. De cao is het belangrijkste middel om je arbeidsvoorwaarden goed te regelen. CNV Dienstenbond heeft voorstellen geformuleerd (zie bijlage) die tot verbetering van de cao moeten leiden.

Het afgelopen jaar
Vlak voor de start van onderhandelingen voor een nieuwe cao is het goed om even terug te kijken op het afgelopen jaar. In 2008 hebben werknemers in de drogisterijbranche een loonsverhoging gehad van 3,25% per 1 augustus. Tevens is afgesproken dat in goed overleg tussen werkgevers en vakbonden in een zogenaamd `najaarsoverleg' verder gesproken zou worden over het vergroten van de aantrekkelijkheid van de drogisterijbranche voor huidige en toekomstige werknemers. CNV Dienstenbond constateert namelijk door alle drogisterijbedrijven heen dat de werkdruk hoog is, de beloning juist laag is en het aantal vacatures ondanks de economische crisis hoog blijft. Om de aantrekkingkracht en het plezier in werk binnen de drogisterijbranche te vergroten is in het `najaarsoverleg' met name gesproken over een tweetal onderwerpen:

beloning van jongeren: CNV Dienstenbond is van mening dat werknemers in de drogisterijbranche beloont moeten worden op basis van de ervaring die zij hebben en niet op basis van leeftijd. De huidige cao kent een systeem met jeugdschalen waarbij geen rekening wordt gehouden met eventuele ervaring die jongeren hebben. In het `najaarsoverleg' is gesproken over en gestudeerd op de vraag hoe ervaring beter beloond kan worden. In de komende cao-onderhandelingen moet deze studie leiden tot concrete cao-afspraken.

werkdruk en werkomstandigheden: CNV Dienstenbond heeft dit thema nadrukkelijk op de agenda gezet. Naast de aandacht die wij hieraan geven binnen specifieke bedrijven, zoals Kruidvat en Trekpleister, zijn wij ook van mening dat dit thema voor de gehele drogisterijbranche van belang is. Daarom is in goed overleg met werkgevers onder verantwoordelijkheid van TNO begin 2009 een onderzoek verricht naar werkdruk en werkomstandigheden binnen de drogisterijbranche. De uitkomsten hiervan moeten aanleiding geven tot afspraken in de cao om de werkomstandigheden te verbeteren.