Zzp'ers in de bouw willen opleidingsfonds

07/03/2009 11:55

FNV Vakcentrale

"Banken zijn gered, bedrijven krijgen steun, nu is het tijd om iets voor zzp'ers te doen", vindt de nieuwe voorzitter van FNV Zelfstandigen Bouw, Charles Verhoef. Hij pleit voor een opleidingsfonds van de overheid waaruit zelfstandigen zonder personeel de helft van de kosten betaald krijgen als zij een om- of bijscholingscursus volgen. "We moeten er serieus rekening mee houden dat zzp'ers in de huidige crisis hun opdrachten zien teruglopen. Als zij bereid zijn zich te scholen voor werk waarvoor wel voldoende opdrachten zijn, is dat goed voor de economie."

De nieuwe voorzitter van FNV Zelfstandigen Bouw vindt dat de overheid óók zelfstandigen moet helpen. "We vragen om een stimuleringsmaatregel van de overheid. En wel op een moment dat de zzp'er zelf onvoldoende geld kan vrijmaken voor opleiding en scholing doordat er minder geld binnenkomt. Maar we willen ook realistisch blijven: de zzp'er heeft, geheel vrijwillig of min of meer gedwongen, gekozen voor de tucht van de markt. Dus moet zij of hij zelf de andere helft van de opleidingskosten op zich nemen."

Zelfstandigen zonder personeel zijn goed geschoold en flexibel inzetbaar. Uit de sectoren bouw en hout zijn ze allang niet meer weg te denken vanwege hun hoge mate van vakbekwaamheid. Voorzitter Charles Verhoef van FNV ZBo: "Terwijl de nieuwbouw van huizen en kantoren terugloopt, is er een toenemende vraag naar vaklieden op het gebied van de isolatie van woningen. Iemand met het technisch inzicht van een timmerman kan met een scholingscursus ook isoleerder worden. Maar een bouwtimmerman kan ook aanvullende scholing volgen in fijner meubelmakerswerk en bijvoorbeeld in de jachtbouw emplooi vinden." Maar dan moet er wel een opstapje vanuit de overheid mogelijk zijn: "De FNV heeft in haar plan 'Samen de crisis te lijf' al enkele maatregelen voor zzp'ers bepleit. Verhoging van de scholingsaftrek is er daar één van. Wij willen daarnaast een scholingsbudget. Met een fonds van 60 miljoen euro kunnen 30.000 zzp'ers in de bouwnijverheid om- of bijscholing volgen, als ze zelf de andere helft betalen", aldus de voorzitter van FNV Zelfstandigen Bouw.

FNV ZBo is met ruim 11.000 leden verreweg de grootste organisatie van zelfstandig werkende vakmensen in bouw en hout. Op zaterdag 7 maart koos de ledenraad van FNV ZBo Charles Verhoef tot nieuwe voorzitter/algemeen secretaris. Verhoef komt van werknemersvakbond FNV Bouw, waar hij lid is van het bondsbestuur en eerste onderhandelaar bij de woningcorporaties.

Woerden, 7 maart 2009






Noot voor de redactie:

VOOR DE REDACTIE,