Dommelsch Clash of the Coverbands schittert in uitverkocht Paradiso


AMSTERDAM, 20090310 -- Zaterdag 7 maart jl. vonden voor de vijfde keer in een uitverkocht Paradiso Amsterdam de Landelijke Halve Finales plaats van `Dommelsch Clash of the Cover Bands 2008/2009'. Per Halve Finale speelden 8 regionale winnaars om 4 plaatsen in de Landelijke Finale van deze grootste bandcompetitie van Nederland. Voor een uitzinnig publiek en een kritische vakjury haalden alle bands het beste uit zich naar boven en kwam men vaak tot zeer verrassende en spectaculaire performances.

Eerste Landelijke Halve Finale:
1e plaats vakjury: Groove Department uit Groningen
2e plaats vakjury: The Lowlanders uit Nijmegen
1e plaats Publieksjury: Diezl uit Almelo
2e plaats Publieksjury: STASH uit Oss

Tweede Landelijke Halve Finale:
1e plaats vakjury: In the Name of uit Barendrecht
2e plaats vakjury: PitchLight uit Grevenbicht
1e plaats publieksjury: Lock Nine uit Lierop
2e plaats publieksjury: Frihals uit Leeuwarden

Met deze 8 winnaars gaan we de Grand Finale in voor het seizoen 2008/2009 van `Dommelsch Clash of the Cover Bands' en zullen we weten welke bands zich de beste en populairste coverband van Nederland mag noemen. Deze winnaars gaan een dynamisch jaar tegemoet met o.a. opnames voor hun cd's en videoclips en optredens op diverse gerenommeerde festivals.

Alle 16 bands die in Paradiso hebben gespeeld in deze Landelijke Halve Finales komen op de jaarlijkse DVD `LIVE ON STAGE in PARADISO 2008/2009' die tijdens de Landelijke Finale gepresenteerd zal worden en vanaf dat moment ook in de betere platenzaak te koop zal zijn. Voor meer info: www.dommelschclashofthecoverbands.com

Eerste Landelijke Halve Finale in Paradiso:
Om 12.45 uur heette 3fm-coryfee Gerard Ekdom iedereen welkom en kondigde de eerste band aan: 6-mans Rock and Blues coverband Mickey's uit Brielle. Mickey's kwam als vakjury-winnaar van de regio Zuid-Holland/Zeeland naar Paradiso en verzorgde een sterke opening van deze Halve Finale met nummers van o.a. Anouk, Pearl Jam en een lekkere eigenwijze uitvoering van Crosstown Traffic van Jimi Hendrix. Wederom een technisch sterk optreden waarmee Mickey's met trots terug kan kijken op hun Dommelsch Clash-avontuur.

4-mans Rock and Blues coverband Shinbone uit Haarlem begon zeer ingetogen met Led Zeppelin's Stairway to Heaven. Met daarna een nummers van The Who zoals o.a. Pinball Wizard en See Me, Feel Me brachten de vier rockers als snel de zaal in beweging. Shinbone had zich geplaatst als vakjury-winnaar van de regio Noord- Holland/Utrecht/Flevoland voor deze Halve Finales en maakten haar reputatie absoluut waar.

Publiekswinnaar van de regio Overijssel/Drenthe Diezl wist binnen hun 20 minuten Paradiso te overtuigen. De 6-mans formatie uit Almelo wist zowel bij de vakjury als bij het publiek hoog te scoren met nummers van Live, Anouk en Fiction Plane. Hun akoestische afsluiting met het nummer Dolphin's Cry van Live oogstte niet alleen een ovatie van het publiek, maar zorgde er ook mede voor dat Diezl met een nipte meerderheid de hoogste score haalde bij de publieksstemmen. Diezl gaat dus zeer verdiend als publiekswinnaar naar de Landelijke Finale op zaterdag 11 april in 013 Tilburg en zal daar ook zeker weer boven zichzelf uitstijgen zoals ze dat iedere keer weer hebben laten zien en horen in Dommelsch Clash.

9-mans Top-100 coverband Groove Department uit Groningen liet ook in Paradiso weer een verpletterende indruk achter. Met een repertoirekeuze waar de totale band optimaal tot zijn recht komt, maar waar ook het publiek zich helemaal in kan laten gaan wist de band weer bij zowel vakjury als ook bij het publiek enorm te scoren. Nummers als o.a. Relight My Fire van Dan Hartman, Crazy in Love van Beyoncé en Walking On Sunshine van Katrina and the Waves werden met een hoog entertainmentgehalte gebracht, maar lieten ook de technisch sterke punten van de band optimaal naar voren komen. Ook de zeer ingetogen uitvoering van In Nije Dei van De Kast viel zeer goed bij het publiek wat dan ook massaal werd meegezongen. Als vakjury-winnaar van de regio Friesland/Groningen maakte de band de hoge verwachtingen meer dan waar en werd uitgeroepen tot beste band van deze Halve Finale en gaat als vakjury-winnaar door naar de Landelijke Finale. Tevens werden de gitarist en de toetsenman genomineerd voor de Individuele Awards.

Als vakjurywinnaar van de regio Noord-Brabant stond 4-mans Rock coverband STASH uit Oss op het heilige podium van Paradiso. Na If I Go van Anouk en Sweet Child O'Mine van Guns N' Roses kwam de band echt op stoom en speelde hun schitterende akoestische interpretatie van Brazen van Skunk Anansie. Met hun zeer dynamische uitvoering van Baby Love van Mother's Finest sloot STASH op zeer hoog niveau hun set af en wisten zich met een 2e plaats bij de publieksstemmen overtuigend te plaatsen voor de eindronde in 013 Tilburg. Ook nu werd de zangeres uitgeroepen tot beste vocalist(e) en is wederom genomineerd voor de Individuele Awards die in de Landelijke Finale worden uitgereikt.

8-mans CountryRock coverband The Lowlanders uit Nijmegen hadden zich als publiekswinnaar van Gelderland geplaatst voor deze Landelijke Halve Finales en zetten ook nu weer een enerverende show neer op hoog niveau. Technisch zeer sterk en met een dynamische presentatie speelde de band nummers als o.a. I Saw Her Standing There van The Beatles, Burning Love van Elvis en The Devil Went Down In Georgia van The Charlie Daniels Band. Met hun zeer imponerende en dynamische uitvoering van Wanted Dead Or Alive wist de band de vakjury te overtuigen en gaat met een 2e plaats door naar de Landelijke Finale waar ze weer kunnen gaan schitteren. Mooi dat hun missie om Country muziek weer onder de aandacht te brengen van het grote publiek resultaat krijgt.

Als 7e deelnemer van deze ronde stond de vakjury-winnaar van de regio Limburg op het podium van Paradiso: 4-mans Rock coverband Lukazz. Technisch zeer sterk brachten de vier podiumbeesten uit Weert o.a. My Hero van Foo Fighters, No One Knows van Queens of the Stone Age en Kryptonite van 3 Doors Down. Vooral de sterke ritme-sectie werd hoog gewaardeerd door de vakjury en kregen zowel de drummer als ook de bassist een nominatie voor de Individuele Awards.
Last but not least presenteerde zich 4-mans Rock coverband The StringKings uit Nijmegen. Gedurende hun optreden kwamen ze steeds beter in hun spel en brachten nummers als o.a. All The Small Things van Blink182, Wonderwall van Oasis en hun zeer interactieve uitvoering van Tribute van Tenacious D. Vooral deze laatste zal nog lang blijven hangen bij het publiek vanwege het uitstekende showelement wat ook de nodige humor met zich mee brengt. Ook bij de vakjury scoorde The StringKings hoog waardoor het op beide fronten goed scoorde. De band kan ook zeer tevreden terugkijken op hun deelname aan deze Dommelsch Clash-editie.

Tweede Landelijke Halve Finale in Paradiso:
Om 19.45 uur begon de 2e Landelijke Halve Finale en werd het presentatie-stokje overgenomen door het gezicht van 3fm Giel Beelen. De eerste band die hij aankondigde was 4-mans Pop, Rock coverband Polonium210 uit Amsterdam. Deze publiekswinnaars van de regio Noord Holland/Utrecht/Flevoland speelden een goede opening met nummers zoals hun eigen interpretatie van Does Your Mother Know van ABBA, Whole Lotta Rosie van AC/DC en een feestelijke versie van Iedereen Is Van De Wereld van The Scene die ook massaal werd meegezongen door het inmiddels volgestroomde Paradiso.

6-mans Pop, Rock coverband Cover The Cargo uit Zoetermeer had zich als publiekswinnaar van de regio Zuid-Holland/Zeeland geplaatst voor deze Landelijke Halve Finales en scoorde ook nu weer hoog bij het publiek. Nummers als Rain Down On Me van Kane, Je Hoeft Niet Naar Huis van Marco Borsato en Not So Tough van Ilse de Lange werden ook nu weer goed ontvangen in de zaal en goed gewaardeerd met een zeer hoge score. Cover The Cargo kan zeer tevreden terugkijken op hun prestaties in Dommelsch Clash.

In het verleden hebben al heel wat goede Herman Brood tributes mee gedaan aan Dommelsch Clash, maar de 8-mans formatie BrooT uit Roosendaal heeft ze allemaal kunnen toppen. Technisch zeer goed en vocaal zorgen ze regelmatig voor kippenvelmomenten, maar ook in hun presentatie weten ze een hoog entertainmentgehalte te brengen. Nummers als Never Be Clever, Rock & Roll Junkie en natuurlijk Saturday Night werden massaal meegezongen en zorgden ervoor dat het dak er af ging. Hun schitterende ingetogen uitvoering van My Way was absoluut weer één van de hoogtepunten van de avond. De bassist van BrooT werd uitgeroepen tot beste bassist van deze Halve Finale en is genomineerd voor de Individuele Awards die op zaterdag 11 april a.s. tijdens de Landelijke Finale worden uitgereikt.

7-mans Soul, Funk, Pop en Rock coverband Mrs. Djizz uit Almelo kwam als vakjury-winnaar van Overijssel/Drenthe naar Paradiso en liet zich van haar beste kant zien met nummers als Tell Me `Bout It van Joss Stone, Valerie van Amy Winehouse en Make You A Believer van Sass Jordan. Mrs. Djizz liet weer horen over een fantastisch vocaal trio te beschikken die vooral in de samenzang gigantisch kunnen pieken. Instrumentaal is het allemaal goed verzorgd en ook bij het publiek wist de band hoog te scoren.

Als alweer de 5e band van deze Halve Finale stond 5-mans BritPop coverband Lock Nine op het heilige podium van Paradiso. Als Runner-Up geplaatst voor deze Halve Finale van de regio Noord-Brabant wist de band enorm te imponeren met hun uitvoeringen van o.a. Bittersweet Symphony van The Verve, Human van The Killers en The Scientist van Coldplay. Technisch van zeer hoog niveau en met een impact die niemand in Paradiso onberoerd liet wist Lock Nine de meeste publieksstemmen te veroveren en ook zeer hoog te scoren bij de vakjury. Als publiekswinnaar wist Lock Nine een ticket te bemachtigen voor de Landelijke Finale waarmee ze bij de beste 8 coverbands van deze jaargang horen. Zowel de toetsenman als de leadzanger zijn genomineerd voor de Individuele Awards.

Met een wervelende show waarin de totale band tot grote hoogte steeg wist 14-mans Rock en Soul coverband Pitchlight als 2e te eindigen bij de vakjury en daarmee een plaats te bemachtigen in de Landelijke Finale op zaterdag 11 april a.s. Nummers als o.a. You Can Leave Your Hat On van Joe Cocker, Demasiado Corazon van Mink DeVille en Nutbush City Limits van Tina Turner werden met enorm veel energie en passie Paradiso in gespeeld en kregen de hele massa in beweging. Erg knap om de totale band met o.a. een 4-mans blazerssectie, percussie en keyboards met Leslie zo goed op één lijn te krijgen dat het constant als een geoliede machine blijft lopen en dat ook elk bandlid de gelegenheid krijgt om te excelleren. Als publiekswinnaar van regio Limburg geplaatst voor deze Halve Finale en nu door de vakjury door naar de eindronde geeft aan dat Pitchlight een complete band is en in beide categorieën hoge ogen gooit.

6-mans Pop, Rock coverband Frihals uit Leeuwarden blijft zich maar door ontwikkelen en steeg nu ook weer naar grote hoogte. Na de ingetogen opening met Angel van Saybia ging de band los met o.a. Remedy van Black Crowes en Rain Down On Me van Kane. Knap ook van de Friezen dat zij ook nu weer in korte tijd zoveel mensen in beweging kunnen krijgen, niet alleen door hun voortreffelijk spel, maar ook hun uitstekende bezieling die makkelijk de vonk over laat slaan op het publiek. Zowel bij de vakjury als bij het publiek scoorde de band zeer hoog en gaat uiteindelijk met een zeer verdiende 2e plaats bij het publiek door naar de Landelijke Finale in 013 Tilburg.

De allerlaatste band van deze memorabele dag was 4-mans U2 tribute In the Name of uit Barendrecht. Het werd een waardige afsluiting waarin de band gigantisch wist te pieken met nummers als o.a. Sunday Bloody Sunday, I Wil Follow en Pride. Vooral het laatste nummer Still Haven't Found, waarin de band samen met gospelkoor Breeze Gospel voor een enorme apotheose zorgde die in Paradiso optimaal tot zijn recht kwam, zorgde voor een bijna unanieme keuze van de vakjury om In the Name of tot winnaar uit te roepen van deze 2e Landelijke Halve Finale. De drummer en de gitarist werden beide genomineerd voor de Individuele Awards waarvan de winnaars tijdens de Landelijke Finale bekend zullen worden gemaakt.

DVD `LIVE ON STAGE in PARADISO 2008/2009'
Van elke band komen de twee beste nummers op de DVD `LIVE ON STAGE in PARADISO 2008/2009' te staan die ook tijdens de Landelijke Finale in 013 Tilburg zal worden gepresenteerd. Ook interviews met alle bands en sfeerbeelden van backstage in Paradiso zullen deze DVD extra interessant maken voor de liefhebbers van live muziek in het geheel en van coverbands in het bijzonder. Deze DVD zal een waardig beeld geven van de kwaliteit en de impact van `Dommelsch Clash of the Cover Bands' in het 5e jaar van zijn bestaan.

Landelijke Finale op zaterdag 11 april a.s. in Poppodium 013 in Tilburg
De 8 bands die in Paradiso als winnaars naar voren zijn gekomen, wacht op zaterdag 11 april a.s. een zinderende Grand Finale in Poppodium 013 in Tilburg. Hier beslist de vakjury welke band de Dommelsch Clash of the Cover Bands Award 2008/2009 ontvangt en het publiek kiest de winnaar van de Dommelsch Clash of the Cover Bands Public's Favourite Award 2008/2009. Ook worden daar de Individuele Awards uitgereikt voor de Beste Vocalist(e), Beste Gitarist, Beste Bassist, Beste Drummer en Beste Toetsenist. Ook het feit dat we 5 jaar bestaan, zal tijdens de Landelijke Finale uitbundig worden gevierd. De deuren van 013 zijn vanaf 19.00 uur geopend. Aanvang: 19.30 uur. Entree: ¤ 20,-; v.v.k. ¤ 17,50 via www.theclashofthecoverbands.com.

Springplank
Dat 'Dommelsch Clash of the Cover Bands' voor de deelnemende bands een springplank naar de landelijke doorbraak kan zijn, blijkt wel uit het succes van o.a. Present Danger. Deze Brabantse band heeft in het afgelopen seizoen de publieksprijs gewonnen en bestormt momenteel de nationale hitlijsten met hun single 'Dark Visions'. "Het is geweldig om dankzij 'Dommelsch Clash' in de Mega-Top 100 te staan", aldus zanger Thijs de Jong van Present Danger. "Tijdens Dommelsch Clash, maar ook daarna hebben we professionele ondersteuning gehad van de organisatie, waardoor we nu niet alleen een single hebben kunnen uitbrengen, maar ook een videoclip hebben gemaakt. De aanvragen voor de optredens stromen momenteel binnen. Echt super!!!"Ook Big Shampoo & The Hairstlyers uit Roosendaal, winnaar van `Dommelsch Clash of the Cover Bands Award 2007/2008' staat met haar single `Walk This Way' in de Mega Top-100. De winnaar van `Dommelsch Clash of the Cover Bands 2007/2008' Rattlesnake Shake uit Oss staat inmiddels met haar nieuwe single `It's Like That' als tweede hit in de Mega Top-100.

De voorrondes van `The Clash of the Cover Bands 2009/2010' zijn al in volle gang. Coverbands kunnen zich inschrijven tot 1 april a.s. via www.theclashofthecoverbands.com.





Ingezonden persbericht