Ingezonden persbericht


Persbericht

24 februari 2009

Maart: Maand van het Groene Hart

Vandaag werd in Bodegraven een toelichting gegeven op de Maand van het Groene Hart 2009. Dit initiatief vestigt de aandacht op de landschappelijke, natuurlijke en cultuurhistorische kwaliteiten van Het Groene Hart, door middel van een unieke combinatie van (top)sport en cultuur. In het gehele Groene Hart staat in de maand maart een mix van activiteiten op de agenda.

Burgemeester Jan Pieter Lokker is secretaris van de Stichting Ronde van het Groene Hart en benadrukt het economische en landschappelijke belang van het Groene Hart. "De recreatieve en toeristische mogelijkheden zijn lang onderschat."

Op de website www.maandvanhetgroenehart.nl, die eveneens vandaag gelanceerd is, kunt u alle evenementen die in maart plaatsvinden terugvinden.

Een greep uit de agenda op cultureel gebied:

. Literair festival en boekenmarkt in Gouda
Op zaterdag 7 maart opent de burgemeester van Gouda de Maand van het Groene Hart officieel en is er een literair festival en een boekenmarkt in Gouda. Een aantal schrijvers met een persoonlijke binding met het Groene Hart draagt op twee locaties uit eigen werk voor. De boekenmarkt biedt behalve het werk van deze auteurs ook streekromans, gedichtenbundels, historische naslagwerken, recreatieve uitgaven en kookboeken met streekgerechten.
. Smaak van het Groene Hart in Bodegraven
Op vrijdagochtend 20 maart zit de burgemeester van Bodegraven met ouderen uit Bodegraven en omliggende gemeenten aan tafel voor het 'Groene Hart Ontbijt'. 's Middags kan de schooljeugd - onder begeleiding van hun ouder(s) - een kookles volgen bij Het KookStation in Bodegraven. De recepten voor deze middag en het ontbijt staan in het kader van vers, gezond en veilig eten en koken met streekproducten.
. Recreatieweekend
Op zaterdag 28 en zondag 29 maart wordt het recreatieweekend gehouden. Acht fiets- en wandelroutes zijn uitgezet in de mooiste delen van het Groene Hart om de schoonheid van het gebied zo aantrekkelijk mogelijk te tonen. De meeste van die routes liggen in de periferie van het parcours van de Eneco Ronde van het Groene Hart. Waar de renners geen tijd voor hebben, kunnen fietsers en wandelaars volop genieten van natuur, cultuur, historie en alles wat het Groene Hart zo uniek maakt.
. Slotsymposium in Alphen aan den Rijn
Op donderdag 26 maart is het slotsymposium in Theater Castellum in Alphen aan den Rijn. Tijdens deze bijeenkomst wordt de 'Kwaliteitsatlas Groene Hart' gelanceerd. In aanwezigheid van twee ministers, zullen enkele belangwekkende sprekers zich over de problematiek van het Groene Hart buigen. Daarna volgt er een debat, waaraan ook de bewindslieden deelnemen.

Sportieve evenementen:

. Op zondag 8 maart wordt voor de 36ste keer de 'AD 20 van Alphen' georganiseerd met een wedstrijdloop, een prestatieloop, een jeugdloop en een businessloop.
. Op zaterdag 21 maart vindt de 3e editie van de Joop Zoetemelk Classic plaats, de toerversie van de Eneco Ronde van het Groene Hart over drie afstanden (45, 75 en 150 km.) met start en finish in Leiden. De organisatie is in handen van de Leidse Ren- en Toervereniging Swift.
. Op zondag 22 maart wordt de 3e Eneco Ronde van het Groene Hart verreden, een 1.1 klassieker voor beroepsrenners over 200 kilometer. De start vindt om 11.45 uur plaats op de Markt in Zoetermeer en de finish zal omstreeks 16.30 uur op de Pompmolenlaan in Woerden zijn. Vanaf 15.00 uur is dit evenement live op tv te volgen, via SBS6.

Op vrijdag 6 maart komt AD Groene Hart met een 16 pagina's tellende special uit, in een oplage van 750.000 exemplaren.

Informatie voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Richard Wijnschenk, directeur Cultuur St. Ronde van het Groene Hart, tel. 06 54 78 06 78, e-mail: ad121@xs4all.nl, www.rondevanhetgroenehart.nl.

---- --