Gemeente Hilversum

Retrospectief persfotograaf Jaques Stevens van 7/3 t/m 28/6 in Museum Hilversum

7 maart 2009

Di t/m za 11.00 - 17.00; zo van 12.00 - 17.00 uur.

Dit voorjaar presenteert Museum Hilversum in samenwerking met het Streekarchief Gooi en Vechtstreek een retrospectief van het werk persfotograaf Jacques Stevens. Stevens stond aan de wieg van de fotojournalistiek die ontstond in de jaren dertig van de vorige eeuw. Hij fotografeerde ruim 60 jaar voor regionale en landelijke bladen.

Uit de omvangrijke collectie Stevens werd een selectie gemaakt. Deze selectie toont het dagelijks leven en opvallende gebeurtenissen tussen 1930 en 1970. Stevens fotografeerde het alledaagse, zoals het lintjes doorknippen en jubilea, maar ook exclusieve aangelegenheden van het koningshuis, de uitgelaten mensenmenigte bij de bevrijding, het oppakken van verraders na de oorlog en tragische ongelukken. Een deel van de getoonde foto's zijn door Stevens zelf afgedrukt, de zogenaamde 'vintage prints'.

Het oeuvre en de diversiteit van het materiaal brengen twee kenmerken van Stevens naar voren: veelheid en verscheidenheid. De kracht van Stevens zit hem vaak in de som der delen, maar ook in afzonderlijke op zichzelf staande gebeurtenissen als een huwelijk werden door Stevens op een fraaie wijze vastgelegd. ?Doodgewone dingen vind ik leuk?. Stevens woonde sinds 1937 in Hilversum waar hij vanaf 1946 als freelancer voor het dagblad De Gooi- en Eemlander werkte. Daarnaast fotografeerde hij voor andere dagbladen zoals de Gooise editie van het Handelsblad en de omroep. Het fotopersbureau van Stevens bloeide en naast zijn zoons Jan en Peter had hij verschillende medewerkers in dienst. In het midden van de jaren tachtig eindigde zijn werkzaamheden voor De Gooi en Eemlander.

De fotocollectie van Stevens is in 2001 overgedragen aan de gemeente Hilversum. Na een voorlopige inventarisatie is vastgesteld dat dit archief bestaat uit ruim 50.000 glasplaatnegatieven en rond de 100.000 kleinbeeldnegatieven. Uniek en uitzonderlijk is het feit dat hij tot ver in de jaren '70 gebruik maakte van glasnegatieven.

Nederlandse persfotografie
Na de Tweede Wereldoorlog kwam de Nederlandse fotojournalistiek echt op gang. De nadruk lag op de 'kleine' dingen uit het dagelijks leven en de huiselijke sfeer. Aanvankelijk werkten fotografen in opdracht, maar allengs werden ze in vaste dienst genomen en toegevoegd aan de redacties. De ontwikkeling van de persfotografie werd bevorderd doordat fotografen steeds meer geĂŻnteresseerd raakten in samenwerking met tijdschriften, kranten en fotoagentschappen.

Bij de tentoonstelling is een educatief programma samengesteld. Info en beeld: Rietje Veltkamp, 035 6292826/2815 ? r.veltkamp@hilversum.nl Museum Hilversum, Kerkbrink 6, 1211BX Hilversum Open di t/m za van 11.00-17.00 uur, zo van 12.00 tot 17.00 uur.

Adres
Museum Hilversum, Kerkbrink 6, 1211 BX Hilversum