Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

ANWB Rijopleiding nu ook voor 17-jarigen

Den Haag, 2 maart 2009

De grootste rijschool van Nederland houdt op zaterdag 7 maart een open dag. Op alle 21 vestigingen van de ANWB rijopleiding kunnen kandidaten die dag een proefles volgen op de openbare weg of in de rijsimulator. Ook het afleggen van een theorieproefexamen behoort tot de mogelijkheden. Bovendien verloot de ANWB op de open dag een complete rijopleiding ter waarde van ¤2.000.
Om beter te kunnen oefenen in gevaarherkenning en met het rijden onder slechte weersomstandigheden is de ANWB Rijsimulator geheel vernieuwd. Deze nieuwe ontwikkelingen maken het mogelijk ook alvast 17-jarigen voor te bereiden op de praktijklessen op de weg. Lessen op de openbare weg mogen alleen als kandidaten 18 jaar of ouder zijn. ANWB-rijopleiding komt daarmee tegemoet aan de grote behoefte van de 17- en 18 jarigen. Ze willen zo snel mogelijk het rijexamen behalen. Veel jongeren willen dan ook precies op hun 18e verjaardag de eerste rijles krijgen. Het rijexamen is een van de belangrijkste doelen van jongeren die hun middelbare school net hebben behaald.

De ANWB adviseert 17-jarigen circa 3 maanden voor hun 18-de verjaardag te beginnen. Ze hoeven daarna niet lang te wachten op de praktijklessen op de weg.

Nieuw is dat in de rijsimulator kan worden geoefend met rijden in de sneeuw, in het donker en met slecht zicht. Verder worden kandidaten voorbereid op van te voren te herkennen 'onverwachte' situaties. Daarbij gaat het om openslaande portieren, over de weg rollende ballen en andere verkeersdeelnemers die geen voorrang verlenen.

ANWB-rijopleiding startte in 2003 met het gebruik van de rijsimulator als onderdeel van de rijopleidingen. De doelstellingen daarbij waren het verbeteren van de kwaliteit van de opleiding. ANWB-rijopleiding bereidt jaarlijks 8000 kandidaten voor op het CBR-rijexamen.

Kijk voor meer informatie en alle adressen van de vestigingen op anwb.nl/rijopleiding

Persdienst ANWB

088-269 6239 (Annelies Tichelaar)
088-269 6288 (Markus van Tol)
088-269 6254 (Ad Vonk)
088-269 7803 (fax)