Ministerie van Defensie

Bermbom onschadelijk door tip

7 maart 2009, 16.38 uur

De gevonden berbom bestond uit 4 mortiergranaten. De Battlegroup en de Explosieven Opruimings Dienst (EOD) hebben in Uruzgan dankzij een tip van een Afghaan een Improvised Explosive Device (IED) weten op te sporen. Deze bevond zich vlakbij de patrouillebasis Mashal in de Baluchivallei.

De melding kwam op donderdagavond 5 maart binnen op de basis, waarna de militairen direct de volgende dag zochten naar de bermbom. Na een aantal uren zoeken troffen de Nederlanders de IED op een geringe afstand van de basis aan. "De bermbom was waarschijnlijk bedoeld voor de Afghan National Army die ook vanuit de patrouillebasis opereert" aldus EOD-er sergeant-majoor Ton.

Robot

De bom bestond uit 4 Russische 82mm mortiergranaten en was vanaf afstand bedienbaar. Ton: "Dankzij onze robot hebben we de IED uit kunnen graven en daarna onschadelijk gemaakt."

Aanwijzingen

Het is de derde IED die de Battlegroup en de EOD aantroffen deze week in de buurt van Mashal. De laatste tijd gebeurt het veel vaker dat de lokale bevolking aanwijzingen geeft over verborgen explosieven.