Ministerie van Defensie

Herdenking vliegtuigcrash indrukwekkend

7 maart 2009, 16.20 uur

Het Trompetterkorps van de Koninklijke Marechaussee zorgde voor de muziek tijdens de bijeenkomst. De herdenkingsbijeenkomst voor de slachtoffers, nabestaanden en hulpverleners van de crash van de Boeing 737 van Turkish Airlines vond vandaag plaats in een hangar op Schiphol Oost. De ramp van 10 dagen geleden bij Schiphol kostte 5 Turken en 4 Amerikanen het leven.

Het Trompetterkorps van de Koninklijke Marechaussee zorgde voor toepasselijke muziek. In totaal waren ruim 100 nabestaanden en passagiers bij de besloten bijeenkomst in de hangar van Jet Support. Verder waren er nog ruim 600 andere belangstellenden.

Minister Ter Horst, burgemeester Weterings en Van Vollenhoven.

Van het kabinet waren onder anderen de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Guusje ter Horst en minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin bij de herdenking. Plaatsvervangend commandant der Koninklijke Marechaussee generaal Van der Water en districtscommandant Schiphol generaal Veltman waren uiteraard ook aanwezig. Daarnaast waren er ook collega's van de marechaussee die nauw betrokken zijn geweest bij de hulpverlening of achter de schermen keihard hebben gewerkt. Onder de andere belangstellenden waren de Turkse ambassadeur en zijn vrouw, Pieter van Vollenhoven, de Amerikaanse zaakgelastigde, burgemeesters en hulpverleners. Onder de aanwezigen waren ook personen die nog steeds gewond zijn.

Lijden "Gedenken en herdenken is een kwestie van lange adem. Uw lijden is ons lijden", zei burgemeester van de gemeente Haarlemmermeer Theo Weterings tijdens zijn toespraak, zowel gericht op de slachtoffers en nabestaanden als op de hulpverleners. Onder de aanwezigen waren ook personen die nog steeds gewond zijn. Dankzij ambulancepersoneel konden zij bij de bijeenkomst zijn.

Minister Ter Horst: "Die 25 februari zal nooit meer een gewone datum zijn. Iets wat niet mag gebeuren werd plotseling realiteit. De herinneringen zijn nog vers, ook bij de hulpverleners. De aanblik van het wrak is onthutsend, daar hoort een boer te ploegen. Daar hoort iets uit de grond te groeien in plaats van dat er een vliegtuig uit de lucht valt." Haar waardering en dank gaan uit naar de hulpverleners, evenals naar de omwonenden, die hun angst zonder nadenken overboord gooiden en hebben geprobeerd zoveel mogelijk slachtoffers in veiligheid te stellen.

Michael Gallagher, zaakgelastigde van de Verenigde Staten was ook diep onder de indruk van de snelle hulpverlening: "They performed brilliantly".

Er werden 9 rozen in een vaas geplaatst ter herdenking aan de doden van de vliegtuigcrash.

Rozen Aan het eind van de toespraken werden 9 rozen in een vaas geplaatst ter herdenking aan de doden van de vliegtuigcrash. Hun namen verschenen op een scherm in de hangar. Generaal Veltman plaatste ook een roos.

Na de 'Last Post' werden er 2 minuten stilte in acht genomen, waarna achtereenvolgens het Turkse, het Amerikaanse en het Nederlandse volkslied werden ingezet. Buiten de hangar hingen de vlaggen van die landen halfstok.Na de herdenking in de hangar was er een plechtigheid op de plaats waar het vliegtuig neerkwam.