Nieuw-Vlaamse Alliantie


Protest tegen boetes Vlaamse zorgverzekering loont (07/03/09)

Vlaams volksvertegenwoordiger Helga Stevens (N-VA) is zeer tevreden dat Vlaams minister van Welzijn Veerle Heeren toch tot inkeer komt omtrent de zware administratieve geldboetes voor laattijdige betalers in de Vlaamse Zorgverzekering. Eerder had de minister aan de pers verklaard de boetes niet te zullen wijzigen. Helga Stevens zal er nu dinsdag in de commissie op aandringen dat deze regeling zeker retroactief doorgevoerd wordt en dus ook geldt voor de mensen die dit jaar een boete ontvingen wegens laattijdige betaling.

Twee weken geleden bond Helga Stevens de kat de bel aan. In het persbericht "Boetes Vlaamse zorgverzekering onredelijk" hekelde zij dat mensen die hun jaarlijkse bijdrage aan de Vlaamse Zorgverzekering wel degelijk betaalden, zij het met enkele weken of maanden vertraging, een even hoge boete kregen als diegenen die helemaal niet betaalden. Het betrof een aanzienlijk aantal van de 42.000 uitgeschreven boetes.

Een boete van 250 euro (!) voor het te laat betalen van een bijdrage van slechts 25 euro is volgens Helga Stevens onredelijk. Vaak ondergaat ook de partner hetzelfde lot, waardoor de boetes voor een koppel al snel oplopen tot 500 euro. Zij vroeg dan ook aan Vlaams minister Heeren om welwillend te zijn, zeker voor de mensen die hun bijdragen wel degelijk in hetzelfde aanslagjaar betaalden. Bij hen is er namelijk zeker geen sprake van kwade wil.

Bovendien waren er veel onduidelijkheden: de hoogte van de boete stond niet vermeld op de betalingsuitnodigingen en de mensen kregen ook geen waarschuwing als zij iets later betaalden. Daardoor hadden zij er vaak geen erg in dat de boeteteller liep.

Het regende sindsdien steunbetuigingen. Vaak ging het over gezinnen voor wie dergelijke zware financiële opdoffer hard aankwam. Dinsdag e.k. staat ook een parlementaire vraag van Helga Stevens geagendeerd in de commissie Welzijn.

Ondanks haar initiële weigering heeft Vlaams minister Heeren nu toch oor voor de argumenten van de N-VA. Vandaag keurde de Vlaamse Regering de wijziging van het decreet over de Vlaamse zorgverzekering goed. Hierdoor zou onder meer geen administratieve geldboete meer opgelegd worden aan laattijdige betalers. Dit ontwerp wordt nu ingediend in het Vlaams Parlement.

Zij zal er nu dinsdag in de commissie wel nog op aandringen dat deze regeling zeker retroactief doorgevoerd wordt en dus ook geldt voor de mensen die dit jaar een boete ontvingen wegens laattijdige betaling.

Auteur:
Helga Stevens
Vlaams parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be