Nederlandse Akkerbouw Vakbond



Twijfels over graanprijs blijvend op hoger niveau

Nog geen half jaar geleden kon je krantenkoppen lezen als `Bio-ethanol nieuwe bodem in de graanprijs' en `Groeiende wereldbevolking zorgt voor hogere graanprijs'. Dat laatste is een flutanalyse. De prijsvorming hangt immers ook af van de ontwikkeling van het aanbod. Harmonisatie AM-regeling is verzwaring
In het kader van harmonisatie van het Europese Fytosanitaire beleid wordt de regelgeving voor Aardappelmoeheid aangepast per 1 juli 2010. Kostprijs plus marge bij zetmeelaardappelen 10,6 eurocent De gemiddelde kostprijs van zetmeelaardappelen bedraagt voor oogst 2009 9,7 eurocent per kilo, excl. btw. Tellen we daar een ondernemersmarge van 10% bij op dan zouden telers 10,6 eurocent per kilo voor hun zetmeelaardappelen moeten ontvangen op basis van een onderwatergewicht van 470 gram. Dat blijkt uit kostprijsberekeningen van de NAV.
NAV sterker op Europees podium
De NAV heeft zich altijd geestverwant gevoeld van Via Campesina. Het recht op voedselsoevereiniteit, het voornaamste streven van het internationale netwerk van boerenorganisaties, komt overeen met de NAV-visie op landbouwbeleid: kostendekkende prijzen, recht op bescherming van de eigen markt en geen inkomens- of exportsubsidies. Sinds een jaar is de NAV aangesloten bij Via Campesina.