D66

zaterdag 7 maart 2009

Kabinet, toon visie en daadkracht

D66-leider Alexander Pechtold vraagt het kabinet vandaag visie en daadkracht te tonen om de economische crisis te lijf te gaan. De sociaal-liberaal presenteert op zijn partijcongres in De Doelen in Rotterdam zijn eigen oplossingen voor de crisis: een omslag in de financiële sector en een inhaalslag om onze economie structureel te versterken.

Daadkracht en visie

Nederland loopt achter bij het bestrijden van de economische crisis. President Obama heeft sinds zijn aantreden in januari al twee plannen gepresenteerd om de Amerikaanse economie te hervormen en te versterken. Het kabinet heeft door interne tegenstellingen nog geen reddingspakket gepresenteerd. Pechtold: "Laat partijen nou eens stóppen met benadrukken wat ze niét willen: het O-woord, het H-woord. Een huis, een baan en een diploma zijn een doel. Maar inmiddels zijn al de middelen om die doelen dichterbij te brengen uit het oog verloren. Laat partijen hun plan voor Nederland neerleggen."

Economische hervormingen

D66 vraagt het kabinet sinds zijn aantreden in 2007 de Nederlandse economie structureel te versterken. Uit angst voor de eigen achterbannen schrok Balkenende 4 hiervoor terug. Pechtold vraagt het kabinet nu een inhaalslag te maken: "Ik hoop dat het kabinet boven zichzelf uit kan stijgen. De tot nu toe uitgelekte voorstellen komen mij niet onbekend voor, omdat die in grote lijnen al in het D66-verkiezingsprogramma stonden. De taboes van het kabinet zijn onze visie."

Kennis en onderwijs

Naast de broodnodige hervormingen pleit D66 ook voor investeringen in onderwijs en kennis om de economie te versterken en werkzekerheid van werknemers te vergroten. Hoe beter werknemers zijn opgeleid, hoe groter hun kans op een baan. Ten slotte bepleit Pechtold Europees toezicht op internationale banken, omdat nationaal toezicht tekort schiet bij banken die in verschillende landen opereren volgens de sociaal-liberaal.