Ingezonden persbericht


Schiedam in 2009 in de ban van Aleida en Liduina: Sterke Vrouwen

In het weekend van Internationale Vrouwendag gaat in Schiedam het themajaar 'Aleida en Liduina: Sterke Vrouwen' van start. Heel 2009 staan evenementen, activiteiten, tentoonstellingen en toneelstukken in Schiedam in het teken van 'Aleida en Liduina: Sterke Vrouwen'. Op zondag 8 maart, Internationale Vrouwendag, bezetten vrouwen uit Schiedam en de rest van de wereld elke plek in de Bibliotheek op het Stadserf. Diezelfde dag beginnen twintig startende onderneemsters aan de tweedaagse masterclass Aleida's Plannendagen.

Bibliotheek Stadserf is op zondag 8 maart toegankelijk voor lady's only. Tussen 12 en 16 uur organiseert de Sterke Vrouwen Ploeg hier een inspiratiemarkt en worden tal van lezingen en presentaties gegeven. Er is muziek en verspreid door de bibliotheek staan zeepkisten waarop vrouwen hun boodschap aan de wereld kunnen laten horen. Iedereen die langskomt, wordt uitgenodigd om een lekker hapje mee te nemen voor het 'Van Ver-buffet'. Het hele programma wordt mogelijk gemaakt door vrouwen voor vrouwen.

Aleida's Plannendagen
Op zondag 8 maart en maandag 9 maart gaan 20 startende onderneemsters de uitdaging aan om onder begeleiding van buddy's hun sluimerende ondernemersplannen om te zetten naar concrete, kansrijke ondernemingen. Deze masterclass Aleida's Plannendagen dankt haar naam aan Aleide van Avesnes, ook wel vrouwe Aleida genoemd. Met deze sterke vrouw begint het verhaal van Schiedam. Onder haar gezag maakte de nederzetting bij de dam aan de Schie een snelle economische groei door en in 1275 verleende Aleida stadsrechten aan Schiedam. Tijdens Aleida's Plannendagen treden twintig vrouwen in de voetsporen van de ondernemende Aleida, die ontwikkelingen op waarde wist te schatten, om ze zo om te buigen in haar eigen voordeel.

Aleida's Plannendagen starten op Internationale Vrouwendag in Galerie Jabelle met een brunch waar de onderneemsters kennismaken met hun buddy's. Wethouder Menno Siljee zal hen allen verwelkomen. Deze zondag presenteren de startende onderneemsters hun plannen en gaan zij aan de slag met hun ondernemingsplannen. Ook brengen zij ter inspiratie een bezoek aan de Bibliotheek. Maandag hebben de onderneemsters in Theater aan de Schie speeddates met onder meer de Kamer van Koophandel, de Belastingdienst, makelaars en Stichting Mentor, maar ook zal er ruimte zijn voor wat luchtigere zaken als een modeshow.

De masterclass wordt afgesloten door Stichting Microfinanciering Ondernemers Schiedam i.o. (Stichting MOS). Dit is een nieuwe stichting waarin de gemeente Schiedam, vier banken en twee coachingsbedrijven (stichting Mentor en Rogiad) vertegenwoordigd zijn. De drie meest kansrijke plannen die ontwikkeld worden tijdens Aleida's Plannendagen worden bij deze stichting voorgedragen voor ondersteuning vanuit de microfinanciering.

Sterke Vrouwen
|                                                                         |
|Noot voor de redactie (