RTL Group

Klassiek op 8 brengt special rondom Herbert von Karajan

RTL 8 en MonteVerdi.tv, eren zondag 8 maart in Klassiek op 8 de controversiële dirigent Herbert von Karajan met een drie uur durende tv special. Het programma zendt louter historische opnamen uit de omvangrijke Unitel collectie van Von Karajan met zijn Berliner Philharmoniker.

Met meer dan 200 miljoen verkochte opnamen is Herbert von Karajan met afstand de best verkochte klassieke muziek artiest alle tijden. Hij bevindt zich bevindt qua omzetcijfers met Pavarotti in de comfortabele league van pop iconen als Madonna en Pink Floyd. Met zijn voorliefde voor snelle autos, privé jets, innovaties in opnametechnieken en zijn associatie met Nazi Duitsland was Von Karajan een zeer opvallende verschijning in de behoudende wereld van de klassieke muziek. Von Karajan was een buitengewoon omstreden dirigent en indrukwekkend media pionier (hij introduceerde stereo radio-uitzendingen, bracht de eerste klassieke CD uit en pionierde er stevig op los in zijn televisieproducties). Velen noemen hem de grootste dirigent ooit. De speciale uitzending van Klassiek op 8 valt samen met de lancering van een door MonteVerdi.tv ontwikkelde website rondom de videoproducties van Herbert von Karajan. De Karajan Digital Movie Theater ontsluit voor het eerst alle 62 televisieproducties die Von Karajan en zijn productiemaatschappij Unitel uitbrachten tussen 1964 en het overlijdensjaar van de maestro 1989. Vanaf komend weekend te vinden op www.monteverdi.tv/karajan.

MonteVerdi is het eerste allesomvattende on-line platform voor klassieke muziek en opera op het internet, digitale tv en mobiele apparaten. Met als speerpunt het aanbieden van hoge kwaliteit video on demand en live streaming (1.7MB streams) biedt MonteVerdi.TV tevens informatie over artiesten, componisten, orkesten en andere gerelateerde onderwerpen. MonteVerdi.TV is gecreëerd om zowel professionals als liefhebbers van klassieke muziek en opera van over de hele wereld bij elkaar te brengen. MonteVerdi is een dochteronderneming van CommuniServe BV. Het platform is te vinden op www.monteverdi.tv.

Met 'Klassiek op 8' worden niet alleen de kenners van klassieke muziek op hun wenken bediend. Ook een breder publiek kan kennismaken met de kroonjuwelen uit dit genre.

Uitzending: RTL 8, wekelijks op zondagochtend tussen 09.00 en 12.00 uur.

Website: rtl.nl/klassiekop8 Website: monteverdi.tv/klassiek-op-8 Website: monteverdi.tv/karajan

---

Noot aan de redactie:
Karin Bouwknegt, Communicatie RTL Nederland, tel. 035-671 85 98 of karin.bouwknegt@rtl.nl

MonteVerdi, Rob Overman, tel. 020-661 57 35 of
rob.overman@monteverdi.tv