Politie Haaglanden

persberichten 8 maart

Haaglanden, 08-03-2009

Agenten voorkomen erger
Den Haag Surveillerende politieagenten hoorden zaterdagochtend 7 maart om 06.45 uur gegil in De Laan. Zij gingen direct kijken en zagen dat een 39-jarige man een vrouw beet had en haar kennelijk oneerbaar benaderde. De agenten aarzelden geen moment en hielden de 52-jarige Hagenaar aan. De man trachtte om het slachtoffer aan te randen. De man werd ingesloten voor nader verhoor en wordt maandag voorgeleid bij de rechter-commissaris. De hevig geschrokken vrouw werd aan het bureau opgevangen.

Strak politiewerk
Den Haag Twee politieagenten zagen nabij de Wagenstraat dat een naar later bleek 23-jarige man zich verdacht gedroeg. Zij besloten de man te volgen en lieten hun surveillancewagen voor wat het was. Terwijl zij achter de man aanliepen, zagen zij dat hij zijn aandacht richtte op een toevallig passerende vrouw (22). Ter hoogte van het Stamkartplein zagen de agenten dat de man de al eerder passerende vrouw belaagde en haar mishandelde. De agenten grepen direct in en wisten zo erger te voorkomen. De agressieve man had een mes en had daarbij de vrouw al enkele malen gestoken. De GGD vervoerde de hevig ontdane vrouw met enkele lichte steekwonden naar het ziekenhuis. De man moest worden gepepperd alvorens hij kon worden aangehouden.

Politie zoekt getuigen ongeval
Den Haag/Wateringen De politie is op zoek naar getuigen van een ongeval op de Noordweg in Den Haag. Een 18-jarige jongen deed zaterdag aangifte van een ongeval. Hij verklaarde dat hij vrijdagmiddag 6 maart om 16.00 uur lopend op de rotonde bij de Noordweg werd aangereden door een onbekende automobilist. Hij kwam daarbij op de motorkap terecht en belandde hierna op het wegdek. Iemand heeft de jongen in het ziekenhuis afgezet waar hij een nachtje ter observatie is opgenomen. De jongen kan zich niet herinneren wie hem naar het ziekenhuis heeft gebracht. Ook weet hij niets van de auto. Bent u desondanks getuige geweest van deze aanrijding of heeft u informatie die de politie kan helpen bij het opsporen van de onbekende bestuurder? Neem dan contact op met politiebureau Beresteinlaan via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000.

Heterdaadje
Den Haag De politie hield zaterdagochtend 7 maart om 02.40 uur drie Polen (22-26 jaar) aan op verdenking van diefstal. Het trio trachtte vanaf een geparkeerde auto aan de Spaarnestraat de wielen weg te nemen. Dankzij een alert reagerende getuige die 112 belde, konden de agenten de mannen aan houden.

Straatrover in de cel
Den Haag Een 20-jarige straatrover belandde zaterdagochtend 7 maart in de cel. De man beroofde om 05.30 uur in de Nobelstraat een 26-jarige Hagenaar van zijn portemonnee en ID-kaart. Agenten zagen het slachtoffer staan met daarom heen enkele personen. Toen de agenten poolshoogte namen spatte de groep uiteen en viel de 26-jarige op de grond. Hij bleek net te zijn beroofd door de groep en werd daarbijmishandeld en geslagen op zijn hoofd. De GGD vervoerde het slachtoffer naar het ziekenhuis vanwege licht hoofdletsel. Van de wegrennende mannen wist de politie er één aan te houden. Dat was precies de juiste, immers de man had de portemonnee van het slachtoffer nog in zijn zak. De politie stelt een onderzoek in naar de anderen verdachten.

Racen op Standweg
Den Haag/Scheveningen Politieagenten zagen zaterdagochtend 7 maart om
01.50 uur een 20-jarige Rotterdammer met zijn auto stunten over het Havenhoofd. De agenten hielden de man aan en beëindigden zijn onverantwoordelijk rijgedrag en gaven hem een proces-verbaal.

Jongeren vernielen bushokje
Den Haag/Scheveningen Een groep van circa 20 jongeren vernielden zaterdagochtend 7 maart kort na middernacht enkele ruiten van een abri aan de Nieuwe Duinweg. De politie die een onderzoek instelde, wist in de directe omgeving een 16-jarige Scheveninger aan te houden. De politie onderzoekt zijn betrokkenheid en die van de nog onbekende jongeren.

Agressie in het verkeer
Den Haag Een ruzie om een verkeerssituatie betekende voor een stel uit Den Haag een nachtje cel. Het stel kreeg het zaterdagochtend 7 maart om 10.30 uur in de Weimarstraat aan de stok met een 39-jarige plaatsgenoot. De man wilde met zijn auto uitparkeren en hinderde daarbij kennelijk de andere bestuurder. Die pikte dat niet, stapte uit en bedreigde de 39-jarige man. Hij sloeg daarbij de voorruit kappot, opende de linker voorportier en duwde die voor bij het draaipunt. Hierdoor raakte de auto flink beschadigd. Gewaarschuwde agenten konden de 31-jarige man en zijn 34-jarige vriendin aan houden.

Bijna dubbel zo hard over snelweg
Den Haag Politieagenten vorderden zaterdagochtend 7 maart om 07.45 uur van een 49-jarige automobilist het rijbewijs in. De man reed over Rijksweg A4 met een snelheid van 190 km/u. Als verklaring gaf de man op dat hij zijn dochter naar Schiphol moest brengen. Dat moest nu iemand anders doen, aangezien de man niet meer verder mocht rijden. Hij kreeg een proces-verbaal.

Taxichauffeurs pakken straatrovers
Den Haag Met de hulp van enkele taxichauffeurs kon de politie zaterdagavond 7 maart drie straatrovers (16-19) jaar aanhouden. Het trio beroofde op de Zuid Hollandlaan van een 41-jarige vrouw van haar tas. Taxichauffeurs zette direct de achtervolging op de daders in en wisten de daders achter de Malietoren aan te houden.

Benzine dieven aangehouden
Leidschendam-Voorburg De politie hield zaterdagavond 7 maart om 23.00 uur vier Zoetermeerders aan op verdenking van diefstal van benzine. Het viertal trachtte van een geprakeerde auto aan de Tulpentuin de benzine af te tappen. De mannen werden betrapt door omstanders en reden met hun auto weg. Surveillerende agenten zagen ze rijden en hielden ze aan. In de auto lag een vacuümpomp en de heren roken naar benzine.

Echtpaar gewond bij ongeval
Rijswijk Een echtpaar raakte zaterdag 7 maart om 13.00 uur gewond bij een ongeval op de Huis te Landelaan. Het stel stak ter hoogte van de Dr H H Colijnlaan via het zebrapad de rijbaan over en werd daarbij aangereden door een 64-jarige automobilist uit Rijswijk. De man zag het overstekende paar over het hoofd en reed tegen hen op. Twee ambulances en een helikopter met een traumateam aan boord en enkele politieeenheden, verzorgden de eerste hulp. De GGD vervoerde hierna de vrouw met een gecompliceerde beenbreuk naar het ziekenhuis. Haar echtgenoot raakte lichtgewond. De politie vorderde van de 64-jarige bestuurder het rijbewijs in.

Zakkenrollers aangehouden
Rijswijk De politie hield zaterdag 7 maart om 17.30 uur drie Bulgaren aan op verdenking van zakkenrollerij. Het trio nam bij een supermarkt aan het Hendrik Raveseijnplein van een 21-jarige Haagse de portemonnee weg. Hierna vertrok met in een auto met buitenlands kenteken. Agenten zagen de auto korte tijd later rijden over de Frans Halskade rijden. Het drietal werd direct aangehouden. De politie onderzoekt de betrokkenheid van het drietal.

Eerste huisverbod inzake huiselijk geweld
Wassenaar De mogelijkheid om in geval van huiselijk geweld een huisverbod op te leggen is zaterdag 7 maart voor het eerst uitgevoerd in Wassenaar. Een 22-jarige jongen bedreigde en mishandelde 47-jarige moeder dusdanig dat zij in paniek de politie belde. Agenten hielden de man aan op verdenkingen van huiselijk geweld. De politie treedt bij meldingen omtrent huiselijk geweld volgens een vast protocol op. Slachtoffers kunnen een beroep doen op maatschappelijk werk, terwijl tegen de daders proces-verbaal wordt opgemaakt, waarna ze worden verwezen naar De Waag. Huiselijk geweld blijft echter nog te vaak achter gesloten deuren. De campagne Nu is het genoeg van het Steunpunt Huiselijk geweld (www.steunpunthuiselijkgeweld.nl is erop gericht dat slachtoffers (sneller) hulp zoeken, zodat het geweld een halt kan worden toegeroepen.

Huisverbod
De gemeenten in de regio Haaglanden zijn onlangs gestart met de uitvoering van de Wet tijdelijk huisverbod. Dit betekent dat in situaties waarin er een acute dreiging is voor het slachtoffer van huiselijk geweld, door de burgemeester een huisverbod van tien dagen kan worden opgelegd.

De geweldpleger wordt vervolgens door de politie gesommeerd om per direct het huis te verlaten en de huissleutels in te leveren. De pleger mag in deze periode niet in of om het huis komen en ook geen contact hebben met de partner en de eventuele kinderen.

De maatregel zorgt voor een afkoelingsperiode waardoor escalatie kan worden voorkomen. Tijdens deze periode van tien dagen wordt de hulpverlening in de richting van de dader en het gezin op gang gebracht. Het huisverbod kan ook worden opgelegd bij kindermishandeling of bij een ernstig vermoeden daarvan.

Slingerend onderweg naar huis
Wassenaar Politieagenten zagen zaterdagochtend 7 maart om 02.40 uur een 48-jarige automobilist uit Wassenaar over de Starrenburglaan rijden. De man vertoonde slingerend rijgedrag. Dat was niet zo verwonderlijk. Na een blaastest moest de man zijn rijbewijs inleveren. Hij blies 795 ugl. Ook een 60-jarige bestuurster uit Den Haag liep tegen lamp. De vrouw reed over de Rijksstraatweg en moest ook blazen. Zij kwam tot een score van 260 ugl. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Onder invloed uit de bocht
Westland/s-Gravenzande Een 21-jarige beginnende bestuurder vloog vrijdagavond 6 maart om 18.15 uur in de Oudelandstraat uit de bocht. De man zag een bocht over het hoofd en ramde het aanwezige straatmeubilair. De man had veel te veel gedronken en blies aan het bureau 915 ugl. Het CBR had van deze jonge bestuurder het nog prille rijbewijs al eerder ongeldig verklaard. De man kan de nodige processen-verbaal tegemoet zien. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Vechtpartij bij rijden onder invloed
Westland/Naaldwijk De politie kreeg vrijdagavond 6 maart om 21.30 uur een melding van een vechtpartij op de Verspijcklaan. Ter plaatse troffen de agenten twee ruziënde mannen aan. Na onderzoek bleek dat zij al rijdend in hun auto ruzie kregen en dat op straat kennelijk uitvochten. De 35-jarige bestuurder had de nodige alcohol gedronken. Hij blies aan het bureau 805 ugl. Veel te veel dus. Het rijbewijs van de man werd dan ook door de agenten ingevorderd. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Taxichauffeur tipt politie
Westland/Naaldwijk Een taxichauffeur tipte zaterdagochtend 7 maart om
01.30 uur de politie. De man had een passagier op de Secretaris Verhoeffweg afgezet en zag dat de beschonken klant in een auto stapte. Agenten zagen de man rijden en hielden hem direct aan. Toen de man op de Van Slingerlandstraat stopte, stapte hij uit en rende hard weg. De agenten wisten hem echter snel te achterhalen. Ook hij had veel teveel gedronken en blies aan het bureau 750 ugl. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Commotie na inbraak
Westland/Monster De politie rukte zaterdagavond 7 maart om 21.30 uur masaal uit nadat een getuige meldde dat in een woning aan de Emmastraat werd ingebroken. Getuigen zagen inbrekers op het dak lopen. De politie startte direct een onderzoek, waarbij onder andere speurhonden werden ingezet, maar kon geen daders meer aanhouden. Getuigen verklaarden later dat zij enkele mannen zagen wegrijden in een dondere auto. De daders probeerden een kluis mee te nemen, maar slaagden daar niet in. Bent u getuige geweest van deze inbraak of heeft u informatie die de politie kan helpen bij het opsporen van de dader(s)? Neemt u dan contact op met de recherche van politiebureau Westland via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000.

Minderjarigen stelen fiets
Delft De politie hield zaterdagochtend 7 maart om 08.00 uur twee minderjarige jongens (14 en 15 jaar) aan op verdenking van diefstal van een fiets. Het duo nam vanaf de Griegstraat een kinderfiets mee. Dankzij een alert reagerende getuige die direct 112 belde, konden de agenten de mannen aan houden. Het duo kreeg een proces-verbaal en werd daarna aan hun ouders overgedragen.

Bewoner overmeesterd inbreker
Delft Een bewoner van de Annastraat aarzelde zondagochtend 8 maart om 05.20 uur geen moment toen hij in zijn woning een inbreker overliep. Hij greep de 52-jarige Delftse inbreker vast en liet hem niet meer los. Toen de politie arriveerde zat de niet bange bewoner bovenop de inbreker. Het was voor de agenten een ABC-tje om de man over te nemen en aan te houden. De verdachte is een bekende veelpleger van de politie. De politie onderzoekt of de man nog meer op zijn kerfstok heeft. Eerder op de avond werd ook ingebroken in een woning aan de Nieuwe Plantage.

Heterdaadje
Delft Politieagenten zagen zaterdag 7 maart om 18.00 uur in de Bonte Ossteeg een 35-jarige man staan. Hij gedroeg zich verdacht. Toen zij de man aanspraken bleek hun voorgevoel te kloppen. De man had vier blanco fietssleutels in zijn bezit en probeerde een fiets te stelen. Hij kreeg een enkele reis politiebureau.

Bijna iedereen de BOB
Pijnacker-Nooordorp De politie controleerde vrijdagavond 6 maart en zaterdagochtend 7 maart op drie locatie het verkeer op alcohol gebruik. Op de Hofweg moesten 116 bestuurders blazen. Op de Westlaan moesten 210 bestuurders zich aan een blaastest onderwerpen. Tot slot legden op de Kruithuisweg nabij het Kruithuisviaduct 100 bestuurders een test af. Slechts een had teveel gedronken (260 ugl) en kreeg een proces-verbaal. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Jongeren betrapt op diefstal gsm
Pijnacker-Nootdorp Leden van de voetbalvereniging DSVP aan de Sportlaan betrapten vrijdagavond 6 maart om 18.25 uur twee jonge boefjes. De twee jongens (10 jaar) namen uit de kleedkamer een gsm mee. Zij grepen het duo direct in de kraag en droegen ze over aan de inmiddels gewaarschuwde politie. Na overleg met hun ouders krijgen de kinderen een officiële stopreactie. Ze zijn nog te jong om in aanmerking te komen voor Halt.

Ravage in tuin na ongeval
Pijnacker Een 18-jarige automobilist belandde zaterdagavond 7 maart om 20.40 uur met zijn auto in de tuin van een woning aan de Nieuwkoopseweg/Balijde. De jongen reed vermoedelijk met hoge snelheid en verloor door onbekende oorzaak de macht over het stuur. Hij sloeg een aantal keren over de kop en belandde uiteindelijk op zijn dak in de voortuin. De ravage was enorm, de auto (een BMW) was total loss. De 18-jarige had teveel gedronken en moest in het ziekenhuis een bloedproef ondergaan. De brokkenpiloot raakte wonder boven wonder niet gewond.

Geweld binnenshuis met hakbijl
Zoetermeer - De politie treedt bij meldingen omtrent huiselijk geweld volgens een vast protocol op. Slachtoffers kunnen een beroep doen op maatschappelijk werk, terwijl tegen de daders proces-verbaal wordt opgemaakt, waarna ze worden verwezen naar De Waag. Huiselijk geweld blijft echter nog te vaak achter gesloten deuren. De campagne Nu is het genoeg van het Steunpunt Huiselijk geweld
(www.steunpunthuiselijkgeweld.nl is erop gericht dat slachtoffers (sneller) hulp zoeken, zodat het geweld een halt kan worden toegeroepen. Een 35-jarige Zoetermeerder belaagde vrijdag 6 maart om 19.15 uur met een hakbijl zijn vriendin. De man sloeg met de bijl een stoel kapot. Gewaarschuwde agenten wisten de agressieve en dronken man te overmeesteren en hielden hem aan. De politie maakte tegen de man proces-verbaal op.

Aanrijding onder invloed
Zoetermeer Een 34-jarige Zoetermeerder veroorzaakte zaterdagochtend 7 maart om 02.00 uur een aanrijding op het Van Doornenplantsoen. De man schampte een tegemoet komende personenauto, maar reed hierna door. Voorbij rijdende fietsers achtervolgden de man en spraken hem korte tijd later aan. De man wilde van niets weten en reed weer door, waarna de getuigen de politie belden. Agenten zagen de man korte tijd later weer rijden en wisten hem na een korte achtervolging aan te houden. Hij had teveel gedronken en kreeg een proces-verbaal voor rijden onder invloed en het doorrijden na een aanrijding. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Graffitispuiters betrapt
Zoetermeer Drie Zoetermeerders (16-17 jaar) kregen vrijdag 6 maart om 20.35 uur een Halt-verwijzing. De politie betrapte het trio op het Rietveldplan op het spuiten van graffiti op een muur. Na overleg met hun ouders moeten de jongeren naar Halt. De spuitbussen konden zij inleveren.

Scooterdieven gesnapt
Zoetermeer Politieagenten betrapten zondag 8 maart om 02.20 uur twee mannen die vanaf de Amerikaweg een nieuwe scooter probeerden te stelen. Ze duwden de scooter in een gereedstaande bestelauto. Bij het zien van de agenten ging het duo er rennend vandoor. De agenten wisten een 16-jarige Zoetermeerder aan te houden. De eigenaar van de bestelauto is nog voortvluchtig. De politie nam de wagen daarop in beslag.