Politie Utrecht

Persberichten Utrecht stad, 10.15 uur

Utrecht, 08-03-2009

Dit is een gezamenlijk persbericht van politie Utrecht en OM Utrecht

Toezicht en handhaving bij Trance Energy

UTRECHT Zaterdagavond en zondagmorgen zijn politie en openbaar ministerie Utrecht aanwezig geweest bij het festival Trance Energy in de Jaarbeurshallen om de orde te handhaven en eventuele strafbare feiten af te doen.

Van zaterdag 7 maart 21.00 uur tot zondagochtend 7.00 uur controleerde de politie de bezoekers onder andere met honden op drugsbezit en sloot het openbaar ministerie hierop aan door strafbare feiten gelijk te beoordelen en te beslissen over de afdoening. Doel was het festival met zijn 30.000 bezoekers waarvan 10.000 uit het buitenland -, ordelijk te laten verlopen.

In totaal werden 29 personen aangehouden, de meesten tussen tien en half twee, gedurende de inzet van de drugshonden. De drugs, waaronder XTC, GHB, cocaïne en amfetamine, werden in beslag genomen. Het openbaar ministerie kon van twintig verdachten een totaalbedrag van 6550 euros aan transacties innen. Daarnaast werden aan vijf verdachten een taakstraf opgelegd, één zaak geseponeerd en drie verdachten kregen een dagvaarding mee. Deze drie zaken worden op een zitting van de politierechter van 28 mei behandeld.

Voordeel van dit lik-op-stuk beleid is dat met name buitenlandse bezoekers hun transactie gelijk voldoen. Als pas achteraf een straf wordt opgelegd, is het lastiger deze te innen.

Tijdens het dansfestival traden internationaal bekende DJs op als Armin van Buuren en Paul van Dyk.

Aangehouden na inbraak in auto

UTRECHT- Op zondagochtend werd er ingebroken in een auto. De daders werd hiervan aangehouden. Omstreeks 01.15 uur kreeg de politie de melding dat er was ingebroken in een auto aan de Mucicallaan. De verdahten waren verdwenen en de eigenaar van de auto ging op zoek naar hen samen met de politie. In de omgeving werden twee jongens in de leeftijd van 16 en 17 jaar uit Utrecht aangehouden en ingesloten voor verhoor.

Bromfietscontrole

DE MEERN- Op vrijdag werd een bromfietscontrole gehouden op de twee locaties. Van 14.30 uur tot 17.15 uur werd een bromfietscontrole gehouden op de Meerndijk en van 19.00 uur tot 20.45 uur op de Vleutensebaan. In totaal werden 58 bromfietsen gecontroleerd en bij 18 werden gebreken geconstateerd. In totaal werden 30 bekeuringen uitgeschreven voor rijden zonder vereiste papieren, te groot vermogen en rijden zonder helm.

Ongeval met scooters

UTRECHT - Op vrijdag 6 maart heeft om 16.30 een aanrijding plaatsgevonden tussen twee scooters op het kruispunt Leidsekade Kanonstraat. Twee 17-jarige jongens uit Utrecht reden op hun scooter vanuit de Leidsekade in de richting van de Kanonstraat. Een 16-jarig meisje uit Utrecht kwam vanaf de Kanonstraat de kruising op, waarna ter hoogte van het fietspad de aanrijding ontstond. Zij is korte tijd buiten kennis geweest. De jongens hadden nauwelijks letsel. Het meisje is met nek- en rugklachten in de ambulance vervoerd naar het UMC, waar zij onderzocht is. De politie onderzoekt de toedracht.

Gewapende overval

UTRECHT - Op vrijdagavond 6 maart omstreeks 20.00 uur is een horecagelegenheid aan de Bataviastraat te Utrecht overvallen door twee personen. Dezen bedreigden het personeel met een vuurwapen en een mes, waarna het personeel een geldbedrag overhandigde en de overvallers er vandoor gingen. Zij gebruikten vermoedelijk een scooter. De slachtoffers waren erg geschrokken en zijn door de politie op het bureau gehoord. De politie was snel ter plaatse en kamde de omgeving uit, maar trof geen verdachten meer aan. De politie is een onderzoek naar de overval gestart.

Diefstal diesel

UTRECHT De politie heeft op zaterdagochtend rond 01.00 uur een 40-jarige man uit Utrecht op de A27 bij het tankstation Voordaan aangehouden op verdenking van diefstal van diesel. Dit gebeurde eerder op de avond bij een vrachtwagen op de Nautilusweg waar een getuige melding maakte van een verdachte situatie. De verdachte rook zelf naar diesel en gaf aan dat hij gesignaleerd stond. Hij bleek nog dertig dagen hechtenis open te hebben staan. Zijn voertuig was niet gekeurd en de man had geen geldig rijbewijs. Het voertuig is in beslag genomen.

Man beroofd

UTRECHT In de nacht van vrijdag 6 op zaterdag 7 maart rond middernacht liep een 39-jarige man uit Utrecht op de Bakkerstraat toen hij door een man met vuurwapen werd aangesproken en bedreigd. Deze onbekende man wilde geld hebben van het slachtoffer. Het slachtoffer moest met de onbekende richting het Neude lopen, waar hij ter hoogte van de ABN AMRO bank geld uit zijn portemonnee moest afgeven. Vervolgens wilde de onbekende ook dat het slachtoffer zijn telefoon af zou geven en zou pinnen. Op dat moment trok een auto vanaf de Potterstraat op richting de Lange Jansstraat en rende de Utrechter vlak voor deze auto weg. Daarna rende hij via de Loeff Berchmakerstraat richting de Oudegracht en wist zo te ontkomen. Op zaterdagmiddag deed het slachtoffer aangifte van diefstal met geweld. De politie roept getuigen die iets van de voorvallen gezien hebben op om zich te melden via (0900) 8844 (lokaal tarief). Het signalement van de dader is: een blanke, vermoedelijk Nederlandse, man van tussen de 19 en 21 jaar, 1.65 a 1.70 lang met een normaal postuur. Zwart/donkerbruin stijl haar tot net over de oren en een rond gelaat. Hij sprak met een Utrechts accent. Vermoedelijk is de man linkshandig. Hij droeg een witte korte jas zonder capuchon en een donkerkleurig spijkerbroek.

Schermutseling in winkel

UTRECHT Op zaterdagmiddag 7 maart werden politiemensen omstreeks 14.00 uur verzocht om naar een winkel aan de Plantage te Utrecht te komen omdat daar enkele mensen ruzie hadden gekregen bij het afrekenen en inpakken van waren. Een 60-jarige Utrechter stond met zijn 56-jarige vrouw achter een 59-jarige Utrechtse vrouw met haar 19-jarige schoondochter in de rij voor de kassa. Toen de mobiele telefoon van de 19-jarige afging, ergerde de 60-jarige man zich daar zodanig aan dat hij haar achterna liep naar het inpakgedeelte. Hij gaf haar een duw waarna een vechtpartijtje begon. Zijn 56-jarige vrouw volgde ook en kreeg zelf klappen van de 19-jarige vrouw. Ook zou de man haar schoonmoeder in het gezicht hebben gepakt. De 19-jarige vrouw wilde niet luisteren naar de politie, waarna zij met gepast geweld is aangehouden. Nadat de politie iedereen had gehoord, werd de 19-jarige heengezonden. De 56-jarige vrouw besloot uiteindelijk geen aangifte te doen omdat haar man was begonnen.