KNHS


Kim Vugst pakt hoofprijs in zwaarste klasse
8 maart 2009
Kim Vugts - Pik Noir

Groningse Natascha Veen wint twee titels

WANROIJ (KNHS) - Het hippisch centrum in Wanroij was voor het tweede achtereenvolgende weekeinde het decor van de KNHS Indoor Kampioenschappen dressuur. Waren het vorige week de pony's, nu kwamen ruim 140 combinaties met paarden aan de start in vijf klassen. Kim Vugts (Haaren) won met de 14-jarige Pik Noir de KNHS titel in de klasse Z2, met een minieme voorsprong op Maxime Osse (Heinkenszand) met Navarro. Natascha Veen uit Bellingwolde veroverde maar liefst twee KNHS titels en wel in de klassen M1 en M2. In beide klassen bedroeg het verschil tussen Veen en de nummer twee één punt.

Klasse Z2

De 20-jarige Kim Vugts, die in 2008 ook al deze KNHS titel won maar toen met de hengst Feinsinn NRW, en die deel uitmaakt van het A-kader Young Riders, was zeer te spreken over haar beide ritten. "In beide proeven heb ik eigenlijk geen fout gemaakt, op het halthouden in de eerste proef na. Daar trok Pik Noir iets scheef. In de Kür ging het ook heel goed. Ik had er niet op gerekend dat ik mij op de Brabantse kampioenschappen zou kwalificeren voor deze KNHS titelstrijd, vandaar dat ik daar nog reed met de Kür waarmee ik een jaar eerder KNHS kampioene was geworden. Nadat ik mij toch had gekwalificeerd heb ik eerst een nieuwe Kür gemaakt, die ik ook ga rijden tijdens Indoor Brabant, want ook daar mag ik starten", aldus Kim, die weinig tijd had om een feestje te vieren, want op zondag moest zij met andere paarden naar een Subtop wedstrijd in Ermelo.
Fans van de leerlinge van Coby van Baalen hadden al snel uitgerekend dat Kim Vugts in elk geval tweede was geworden. "Daar was ik al heel blij mee, maar toen de ringmeester mij vertelde dat ik gewonnen had kon ik mijn oren niet geloven. Het verschil was met slechts vijfhonderdste procent dan ook wel uiterst klein", aldus Kim. Maxime Osse uit het Zeeuwse Heinkenszand eindigde als tweede met Navarro, een paard dat nu sinds vijf maanden door Maxime wordt bereden. Dat ze tweede werd had ze aan zichzelf te danken. Bij het halthouden, het laatste onderdeel van de proef, moest ze op X halthouden maar deed dat bij het punt i in de rijbaan. "Dat was stom van me, want dat kostte me minpunten en zonder die minpunten had ik exact dezelfde score gehad als Kim", vertelde Maxime. De leerlinge van Mieke van Gent, die in 4 HAVO zit, herstelde zich heel goed en won de Kür met een half procent voorsprong. "Ik heb dat foutje direct van me afgezet en ben helemaal fris aan de Kür begonnen. Gelukkig werkte mijn paard heel goed mee. Helaas bleek de achterstand die ik in de eerste wedstrijd had opgelopen net te groot voor de eindoverwinning", aldus de pas 15-jarige amazone, die het kampioenschap als een uiterst spannende aangelegenheid heeft beschouwd.
De zeer ervaren Loes Corsel (Coevorden), die weer helemaal terug lijkt te zijn op haar vroegere niveau, werd met Ramazotti derde. "Eerlijk is eerlijk, meer zit er op dit moment nog niet in. Het is allemaal nog net even te groen. In de eerste wedstrijd hadden de wissels beter gesprongen moeten worden, want die zijn nog net niet bevestigd genoeg. In de Kür was er duidelijk meer ontspanning en lossigheid en kwam ik ook meer aan rijden toe. Alleen werd hij nu in de stap net even te heet. Dat Ramazotti 's avonds ontspanner oogde en voelde kwam ook voort uit het losrijterrein. Ramazotti is bang voor andere paarden en in de kleine losrijbak is het hebben van een paard dat bang is voor andere paarden een ramp. Ondanks dit ben ik zeer tevreden met die derde plek en ik zou daar op voorhand voor hebben getekend", aldus Loes.

Klasse Z1

In de klasse Z1 ging de overwinning en daarmee ook de KNHS titel naar de meest succesvolle jeugdige amazone van Nederland, Lotje Schoots (Abcoude) met Wonja K.H. In de eerste proef reed zij een gedegen rit. In deze proef zaten een paar kleine slordigheidsfoutjes en had de uitstraling net iets glanzender kunnen zijn. Aan de andere kant reed Schoots technisch zeer goed en waren er ook oogstrelende momenten waar te nemen. Zo nam Lotje de leiding in handen, om die in de tweede wedstrijd met een mooi gereden foutloze proef verder uit te bouwen. Nu werden die minieme slordigheidsfoutjes uit de eerste proef niet gemaakt. Dit maal was er ook meer uitstraling en werd er gedurfder gereden, waardoor het gehele beeld van amazone en paard aan kracht won.
Vienna Romp (Herpen), die met misschien wel het meest aansprekende paard in de wedstrijd, Voyeur, heel dicht bij Schoots in de buurt wist te blijven, moest in het tweede onderdeel heel veel terrein prijs geven en werd uiteindelijk slechts zevende.
Truusje Smeding (Vries) reed een eerste wedstrijd waar zijzelf zeer tevreden over was, maar de jury iets minder. "Mijn eerste proef die ging fantastisch. Ik kwam echt toe aan paardrijden en Strauss was echt scherp", aldus Truusje. De jury vond deze rit goed voor de zesde plaats. In het tweede onderdeel van het kampioenschapwilde een getergde Smeding met Strauss een zeer gedurfde proef neerzetten. "In de tweede proef was Strauss duidelijk minder scherp en daardoor zetten we een prestatie neer die voor mijn gevoel duidelijk minder was dan de eerste wedstrijd, maar de jury dacht er gelukkig geheel anders over, waardoor we als tweede eindigden en ook tweede werden in het Z1 kampioenschap, en daar ben ik verschrikkelijk blij mee!", aldus Smeding.
Derde in het Z1 kampioenschap werd Marije de Lange (Hellevoetsluis) met Valencio D. "Ik vind dat we een nette eerste wedstrijd hebben gereden, waarin door gebrek aan ervaring er af en toe even sprake was van enige spanning. In de tweede wedstrijd was die spanning helemaal weggevloeid en daar was ik heel tevreden mee", aldus Marije. Monique Peutz (Haren), die zich na de eerste wedstrijd vermoedelijk ook tot haar eigen verbazing terugvond op de derde plek met Tayutin, viel in de tweede wedstrijd terug naar de achtste plaats, waardoor zij uiteindelijk ook achtste werd.

Klasse M2

In de klasse M2 was het Natascha Veen uit Bellingwolde die met de door haar zelf gefokte en ook door haar in de sport opgeleide Wardanda de KNHS kampioentitel opeiste. Het was niet de eerste titel voor de Groningse, want eerder op de dag had Veen, die lest bij Johan Hamminga, met Woezel het kampioenschap in de klasse M1 in haar voordeel beslist.
Dit M2 kampioenschap werd in één enkele wedstrijd beslist en de voorsprong van Veen op de als nummer twee eindigende Jose van Haaren (Oost West Middelbeers) met Domino van t Heike was met één punt minimaal. "Mijn dag was al helemaal goed, omdat we het kampioenschap in de klasse M1 al hadden gewonnen. Dat was best een verrassing, want die titel kwam echt als een donderslag bij heldere hemel uit de lucht vallen. Daarom kon ik ook heel ontspannen aan dit kampioenschap beginnen. Ik had geen last van stress en was daardoor super ontspannen en het klinkt gek, maar het was net alsof dit tweede kampioenschap als vanzelf kwam. Natuurlijk liep Wardanda een ijzersterke proef. De hele proef door bleef mijn paard er aan trekken, en wat wil je dan nog meer?", lachte Natascha Veen, die moeder is van twee kinderen. De derde plek was weggelegd voor Annemieke Buizer (Nieuwerkerk aan de IJssel) met Be Fair.

Klasse M1

In de klasse M1 ging de KNHS titel naar Natascha Veen met Woezel. Ook dit kampioenschap werd in één enkele wedstrijd beslist. Later zou zij het kampioenschap in de klasse M2 opeisen. "Dit eerste kampioenschap was het meest spannende. Wij samen - mijn paard en ik - maakten een hele grote fout. Woezel had een beetje last van spanning. Hij is best gevoelig voor drukte en toen er ineens een paard voorbij kwam klepperen en wij in de rechter contragalop bezig waren, schrok Woezel enorm en even was de controle helemaal weg. Dat leverde twee drieën op. Gelukkig kon ik het niet alleen goed herstellen, maar bleef mijn paard verder ook goed bij de les. Rianne van Dulst (Ermelo) werd met Wicket tweede in deze klasse, gevolgd door Jeroen de Bree (De Bilt) met Winnetou.

Klasse L2

In de lichtste klasse van deze KNHS Indoor Kampioenschappen, de klasse L2, die ook in één enkele wedstrijd werd beslist, ging de hoogste eer naar Marleen Glorie (Bergen NH) met Zipero. Met een score van ruim 68% zette zij Minke van der Linden uit Reek op ruim een procent achterstand, terwijl Annabel Rootveld uit Wierden met Zalzatime derde werd. De vierde plaats was weggelegd voor Liesbeth Slootweg-Ovaa uit het Oost Groningse Midwolda. Met Zinfandel bereikte de aan haar linkerhand zwaar gehandicapte amazone deze zeer goede prestatie. "Ik ben met dit paard sinds een half jaar actief in de wedstrijdsport en deelname aan dit kampioenschap was al zijn grootste succes tot nu toe. Hhier nu vierde worden is ons grootste gezamenlijke succes!", aldus een trotse amazone.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Uitslag Z2:


1) Kim Vugts (Haaren) - Pik Noir - 66.64%

2) Maxime Osse (Heinkenszand) - Navarro - 66.59%
3) Loes Corsel (Coevorden) - Ramazotti - 65.16%

Uitslag Z1:


1) Lotje Schoots (Abcoude) - Wonja K.H. - 63.92%
2) Truusje Smeding (Vries) - Strauss - 62.84%
3) Marije de Lange (Hellevoetsluis) - Valencio D - 63.04%

Uitslag M2:


1) Natascha Veen (Bellingwolde) - Wardana - 68.83%
2) José van Haaren (Oost West Middelbeers) - Domino van 't Heike - 68.67%

3) Annemieke Buizer (Nieuwerkerk a/d IJssel) - Be Fair - 67.83%

Uitslag M1:


1) Natascha Veen (Bellingwolde) - Woezel - 68.50%
2) Rianne van Dulst-de Lange (Ermelo) - Wicket - 68.33%
3) Jeroen de Bree (De Bilt) - Winnetou - 68.00%

Uitslag L2:


1) Marleen Glorie (Bergen NH) - Zipero - 68.50%
2) Minke van der Linden (Reek) - Zinedine - 67.33%
3) Annabel Rootveld (Wierden) - Zalzatime - 66.83%

Foto Kim Vugts met Pik Noir door: www.melissen.net

Kijk voor alle uitslagen van de KNHS-Indoorkampioenschappen op de pagina Indoorkampioenschappen van deze website.