Landschapsbeheer Nederland

Cultureel Histrorisch Landschapsbeheer

De lente is begonnen. Het eerste kievitsei van 2009 is gevonden! 8-3-2009

Vandaag is op een weiland in de Maatpolder bij Eemnes in de Provincie Utrecht het eerste kievitsei van Nederland gevonden. Reijer Manten uit Eemnes vond omstreeks 11.45 uur het gespikkelde eitje. De vinder is als vrijwilliger aangesloten bij de
weidevogelbeschermingsgroep Westelijk Eemgebied. Vorig jaar werd het eerste kievitsei ook in de Maatpolder bij Eemnes gevonden, op 3 maart. Het ei is op echtheid gecontroleerd door Landschapsbeheer Nederland en Stichting Beheer Natuur en Landelijk Gebied.

Met het vinden van dit kievitsei is het weidevogelseizoen 2009 begonnen. Duizenden vrijwilligers van Landschapsbeheer Nederland, de Bond van Friese VogelWachten en stichting Beheer Natuur en Landelijk Gebied trekken vanaf nu tot half juni het land in om samen met agrarirs nesten van weidevogels te zoeken en waar nodig te beschermen tegen verlies door landbouwwerkzaamheden.

De kievit is een typische weidevogel. Het is met de veldleeuwerik een van de eerste lenteboden in het weiland. Kieviten komen algemeen voor in weilanden. Tegenwoordig wordt het eerste kievitsei twaalf dagen eerder gevonden dan in 1900. Waarschijnlijk heeft dit vooral te maken met de veranderingen in het klimaat.

Einde persbericht