Ingezonden persbericht



---

PERSBERICHT
Amsterdam, 30 januari 2009

Scholieren maken Rocco junior producties
première vijf juniorvoorstellingen naar rocco en zijn broers

Van 8 t/m 20 maart spelen scholieren uit verschillende stadsdelen van Amsterdam vijf nieuwe juniorvoorstellingen, gebaseerd op de moderne klassieker Rocco en zijn broers. Onder de naam Toneelgroep Amsterdam Junior werkt het gezelschap hiervoor intensief samen met zes middelbare scholen en diverse wijktheaters aan een exclusief theaterprogramma voor jonge Amsterdammers. Deze bijzondere samenwerking richt zich op de verankering van kunsteducatie, door Amsterdamse jongeren kennis te laten maken met het theatervak. De circa 200 scholieren van het Berlage Lyceum/Montessori Lyceum, Bredero College, Cartesius Lyceum, Scholengemeenschap Reigersbos en Visio Comeniusschool, maken hun voorstellingen over hedendaagse thema's als: migratie, identiteit en traditie tegenover de grote verleidingen van het leven in de grote stad. Te zien in Het Rozentheater, Het Fijnhout Theater, No Limit, M-Lab en voor het eerst op locatie: ADM-loods.

Rocco en zijn broers van Luchino Visconti is het bloedstollende verhaal van een broederliefde en de strijd voor een beter bestaan. Toneelgroep Amsterdam brengt de voorstelling, in regie van Ivo Hove, tijdens het tamtam festival van 1 t/m 16 mei in Stadsschouwburg Amsterdam. Tijdens dit festival gaan de vijf juniorvoorstellingen van 8 t/m 10 mei in reprise. De scholieren in de leeftijd van 14 t/m 18 jaar maken, onder begeleiding van professionals uit het gezelschap, de wijktheaters en het onderwijs, hun eigenwijze varianten waarbij de thema's een rode draad zijn. Het leren over theater heeft voor de jongeren niet alleen betrekking op spel, maar ook op tekst, decor- en kostuumontwerp, techniek, publiciteit en productie. Daarnaast werkt Toneelgroep Amsterdam voor Rocco junior ook samen met studenten van verschillende Amsterdamse opleidingen: Hogeschool voor de Kunsten Amsterdam (Beeldende Vorming, Opleiding Techniek en Theater, Opleiding Productie Podiumkunsten), Universiteit van Amsterdam (Theaterwetenschap, Dramaturgie) en de Fotoacademie die een opdracht uitvoeren in het verlengde van hun opleiding.

De juniorvoorstellingen


1. cartesius lyceum (oud-west): san rocco

De Italiaanse familie Parondi emigreert van Zuid- naar Noord-Italië, in de hoop op een betere toekomst. Om zich te kunnen aanpassen aan het leven in de grote stad worden vijf broers en hun moeder gedwongen hun verleden achter zich te laten. Oude normen en waarden vervagen langzaam en zonder de houvast van traditie raakt het gezin de weg kwijt. De broers raken verwikkeld in een zoektocht naar persoonlijk geluk omdat elk van hen een winnaar wil zijn. Wanneer het gezin uit elkaar valt, werpt de middelste broer Rocco zich op als de verlosser. Hij offert zijn eigen leven op, in de hoop dat van zijn broers te kunnen redden.

"Rocco is als een heilige, maar in onze wereld, in onze maatschappij is geen plek voor heiligen. Hun medelijden brengt rampen voort." (Luchino Visconti)

spel leerlingen cartesius lyceum
regie victor mentink

try-out za 7 mrt 20:00, première zo 8 mrt 20:00, besloten ma 9 mrt 14:00, di 10 mrt 11:00 en 14:00, wo 11 mrt 11:00 en 14:00 locatie het fijnhout theater


2. berlage lyceum en montessori lyceum (oud-zuid): zwaargewicht

Als haar man is gestorven vertrekt Rosaria Parondi samen met haar vijf zonen van het platteland in het zuiden van Italië naar de grote stad Milaan in het noorden. Een warme ontvangst wacht de familie daar niet. Deze stad lijkt een ander land; de mensen en de manier waarop ze met elkaar omgaan zijn totaal anders. Hier zorgt iedereen voor niemand anders dan voor zichzelf. Hier moet je op eigen benen staan, weten waar je naartoe wilt en vervolgens keihard werken om daar te komen. De vijf broers Parondi werken, boksen, maken vrienden, vechten en ontdekken de liefde. Zo proberen ze ieder een eigen plek te bevechten. In deze nieuwe stad is aanpassing vereist maar niet iedereen doet dat zo makkelijk, terwijl anderen zich zo goed aanpassen dat ze zichzelf totaal verliezen.

spel leerlingen berlage lyceum en montessori lyceum amsterdam regie maartje ghijsen en erik willems

try-out wo 11 mrt 20:15, première do 12 mrt 20:15, vr 13 mrt 14:00 en 20:15, za 14 mrt 14:00 en 20:15 uur locatie het rozentheater


3. sg reigersbos (zuid-oost): broeinest

Een moeder trekt met haar zonen naar de grote stad. Ze hoopt dat op deze nieuwe plek al haar dromen waarheid worden. Haar 'jongens' hebben echter hun eigen dromen. De verleidingen van de stad zorgen voor onrust binnen het gezin: vrouwen, drank, drugs en ambities drijven de familieleden steeds verder uit elkaar. Wat maakt dat de een ten onder gaat en de ander uitvliegt?

Hoe ver reikt moederliefde en wie helpt je als je in de problemen zit? Wie bepaalt of je dromen uitkomen?

Broeinest is een voorstelling over toekomstdromen en de kracht van familie.

spel leerlingen scholengemeenschap reigersbos
regie karlijn benthem

try-out wo 11 mrt 14:00 en première 20:00, do 12 mrt 11:00 en 14:00, vr 13 mrt 16:30 en 20:00 locatie no limit


4. visio comeniusschool (nieuw-west): en route

Wat als hun voeten hen hier hebben gebracht, maar hun harten nog mijlenver weg zijn?

Wat als zij hun verhalen hebben meegenomen, maar hun gedachten nog steeds daar zijn?

Wat als zij de nieuwe taal spreken, maar zij nog altijd dromen in hun moedertaal?

Wat als zij hier vreemden zijn, terwijl zij in hun geboorteland onbekenden worden genoemd?

Wat als zij alles kunnen zien, maar niets kunnen bevatten?

Wat als je leeft in een wereld tussen twee werelden?

spel leerlingen visio comeniusschool
regie tijs huys
try-out di 17 mrt 13:00 en première 20:00, wo 18 mrt 13:00 en 20:00, do 19 mrt 13:00 en 20:00 locatie adm-loods


5. bredero college (noord): bredeROCCO

Familie, wat moet je ermee? Er zijn grote families, kleine families; families om te huilen, of om te lachen. Er zijn families waarvan je jeuk krijgt én families waarvoor je alles wilt opgeven.

Het Bredero College speelt een eigenwijze versie van de film Rocco en zijn broers. bredeROCCO is een dynamische voorstelling over een temperamentvolle familie in een nieuwe omgeving.

Wie is breed genoeg om de hele familie bij elkaar te houden?

spel leerlingen bredero college
regie janna de lathouder

try-out do 19 mrt 14:00 en première 20:00, vr 20 mrt 14:00 en 20:00 locatie m-lab

wijzigingen voorbehouden

De juniorvoorstellingen komen tot stand dankzij de steun van het Amsterdams Fonds voor de Kunst, de Mondriaan Stichting, stadsdeel Oud-Zuid, St. het Amsterdamsche Fonds en Novum.

EINDE PERSBERICHT
Voor meer informatie en het aanvragen van interviews kunt u contact opnemen met: Wietske van Soolingen (Marketing & Publiciteit), T: (020) 531 84 79, F: (020) 531 84 85 E: wietskevansoolingen@toneelgroepamsterdam.nl

Foto's en logo's zijn te downloaden van www.toneelgroepamsterdam.nl (login: pers / 0809).


---- --