Ingezonden persbericht




PERSBERICHT

Leiden, 27 februari 2009

MUSIC IN OCEAN
Zondagmiddaglezing, 8 maart 2009 in Museum Volkenkunde

Eén zondagmiddag per maand organiseert Volkenkunde een lezing over een actueel onderwerp. Aanstaande zondag 8 maart sluit de zondagmiddaglezing naadloos aan op de grote tijdelijke tentoonstelling 'Music in Motion'. Een lezing over de rol van havensteden voor de mondialisering van de populaire muziek uit de 20e eeuw. De spreker is Stan Rijven, muziekpublicist, dj en programmamaker. Aansluitend op de lezing is er gelegenheid om onder het genot van een drankje nog wat na te praten met de lezinggever.

Stan Rijven gaat in op de ontwikkeling van nieuwe muziekstijlen door de grote migratiestromen van eind 19e, begin 20e eeuw. Waarom havensteden culturele smeltkroezen werden waar nieuwe crossovers opbloeiden en welke havensteden er momenteel nog synoniem staan aan een eigen muziekstijl. Aan de hand van anekdotes, beeld- en geluidsfragmenten wordt de toehoorder meegenomen op een reis door een eeuw wereldmuziek, met havensteden als begin- en eindpunt.

Passie voor populaire muziek is al veertig jaar kenmerkend in het leven van Stan Rijven. Hij publiceerde als journalist hierover in Trouw, HP, Oor en Songlines.

Aanvang: 15.30 uur. Arrangementsprijs: E 11,00 (lezing en borrel, inclusief museumentree). Museumkaarthouders, leden van de Vriendenvereniging en studenten van de Universiteit Leiden en de Hogeschool Leiden betalen de speciale prijs van E 5.

Museum Volkenkunde
Steenstraat 1 Leiden
T 071 5168 800 www.volkenkunde.nl info@volkenkunde.nl Openingstijden: di tm zo 10-17 uur.
Op woensdag zijn de vaste en galerijtentoonstellingen GRATIS. Er geldt een toeslag van E 1,00 voor de tijdelijke tentoonstelling Music in Motion.