Groen!

Groen! manifesteert mee voor de vrouwen in Congo op de internationale vrouwendag

Datum
07/03/2009

Categorie
In Internationaal

Groen! sluit zich aan bij de coalitie 'Allen samen voor vrouwen in de DRC'. Ook in het verleden was Groen! al sterk begaan met het lot van de Congolese vrouwen. Groen! zal dan ook aanwezig zijn op de manifestatie zondag en vraagt een versterking van de MONUC met een Europese vredesmacht.

Sinds 1996 zijn miljoenen Congolezen gestorven als gevolg van de oorlogen en de conflicten in de Democratische Republiek Congo (DRC). Ook hier zijn de vrouwen en kinderen de grootste slachtoffers van het geweld: duizenden werden verkracht, verminkt, vernederd ... Noch de MONUC - de vredesmissie van de Verenigde Naties voor Congo - noch de Congolese regering slagen erin om de onveiligheid onder controle te houden en de burgerbevolking te beschermen. Groen! vraagt dan ook een versterking van de MONUC met een Europese vredesmacht.

Ter gelegenheid van de Internationale Vrouwendag nu zondag 8 maart, organiseert het platform 'Allen samen voor vrouwen in de Democratische Republiek Congo' een manifestatie in Brussel. De organisatoren willen de Belgische beleidsverantwoordelijken en opiniemakers eraan herinneren dat het gruwelijke conflict in de DRC nog altijd voortduurt en dat seksueel geweld op vrouwen en meisjes nog steeds gebruikt wordt als oorlogswapen.

De boodschap is dan ook:

STOP
o de oorlog
o het geweld op vrouwen
o de straffeloosheid
o de plundering van grondstoffen
o de illegale wapenhandel.

JA
o aan vrede en gerechtigheid.

Het collectief richt een dringende oproep aan de Belgische regering en zijn Europese en internationale partners opdat: o de schendingen van de mensenrechten en de oorlogsmisdaden - vooral in de twee Kivu provincies en Ituri worden aangeklaagd en de verantwoordelijken voor het nationaal of internationaal gerecht gebracht;
o België een aanzet zou geven en bijdragen tot een duurzame vrede in de Regio van de Grote Meren conform de bepalingen van Resolutie 1325 van de VN Veiligheidsraad.

Vera Dua, Groen! senator, Vlaams parlementslid en lid van de stuurgroep van het Hulpfonds SOS, Stop seksuele terreur in Oost-Congo (meer info: http://www.sosoostcongo.be): 0477 54 48 57

Elke Decruynaere, Gemeenteraadslid in Gent: 0486 76 24 48

Contact: Vera Dua -