Bekende Nederlanders koken voor collectanten Reumafonds


Start collecteweek Reumafonds

AMSTERDAM, 20090306 -- Vanaf zondag 8 maart gaan meer dan 65.000 vrijwilligers op pad om te collecteren voor de reumabestrijding. Op deze eerste dag van de landelijke collecteweek van het Reumafonds worden de collectanten op ludieke wijze in het zonnetje gezet. Zij zullen in Restaurant Fifteen genieten van de kookkunsten van Inge De Bruin, Jamai, Dennis van der Geest, Glennis Grace, Nurlaila Karim en de koks van Fifteen. Tussen de lunchgangen door voeren vrijwilligers, artsen, patiënten en wetenschappers korte gesprekken over hun activiteiten in de strijd tegen reuma.

De jaarlijkse collecte is een van de belangrijkste inkomstenbronnen voor de reumabestrijding. Het Reumafonds is de grootste financier van onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek met betrekking tot reumatische aandoeningen. Andere belangrijke activiteiten zijn voorlichting en ondersteuning van patiëntenorganisaties. Hiervoor ontvangt het Reumafonds geen overheidssubsidie.

Reuma vormt een groot maatschappelijk probleem. Ruim 2,3 miljoen volwassen Nederlanders moeten dagelijks leven met een vorm van reuma, onder wie 1,2 miljoen mensen met artrose. De jaarlijkse kosten aan (para)medische zorg bedragen 2,1 miljard euro. De maatschappelijke kosten (productieverlies door ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid) bedragen 11 miljard euro op jaarbasis.
Restaurant Fifteen heeft net als het Reumafonds een maatschappelijk doel. Het leidt jaarlijks 15 tot 20 jongeren op met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, gebaseerd op het succesvolle concept van Jamie Oliver's Restaurant Fifteen in Londen.





Ingezonden persbericht