Ingezonden persbericht




Berichten uit de Leidse Hortus

Hortus botanicus Leiden

Zondagwandeling - De planten van Darwin


* 8 maart 2009

Darwin: planten in de evolutietheorie

Ook de Hortus botanicus besteedt in het Darwinjaar aandacht aan deze wereldberoemde wetenschapper. Op zondag 8 maart verzorgt dr. Gerda van Uffelen van de Leidse Hortus botanicus een wandeling langs planten die belangrijk zijn geweest in het wetenschappelijke leven van Charles Darwin.

De bekende bioloog Charles Darwin (1809 -1882) interesseerde zich niet alleen voor dieren en fossielen, maar ook voor planten. Hij schreef enkele boeken vol met observaties over wilde en gekweekte planten, over hun groeivorm, bloemen en bestuiving. Zijn evolutietheorie verklaarde dat zowel planten als dieren zijn in te delen in natuurlijke systemen, dat wil zeggen op hun verwantschap en daaruit voortvloeiende gelijkenis.

De wandeling voert onder andere langs de systeemtuin (waarin planten staan ingedeeld op hun evolutionaire verwantschap) en langs de grote collecties vleeseters en orchideeën.

De plant en de vlinder

Tijdens deze wandeling valt u van de ene verbazing in de andere. Zo blijken pompoenen en beuken in één bed van de systeemtuin te horen en zijn er bij vleesetende planten vele typen vallen ontwikkeld om nietsvermoedende insecten te verschalken. Gerda van Uffelen neemt u ook mee langs enkele bloeiende orchideeën, waarbij Darwin het verband beschreef tussen bloemvorm en bestuiver. Zo kon hij voorspellen dat Angraecum sesquipedale bestoven zou moeten worden door een vlinder met een tong van dertig centimeter, want het stuifmeel zit aan het eind van een dertig centimeter lange spoor. Dertig jaar later werd deze vlindersoort inderdaad ontdekt....

Deze en meer bijzondere wetenswaardigheden krijgt u te horen op zondag 8 maart.

Na de wandeling is Grand Café Clusius geopend voor een kopje koffie, thee of warme chocolademelk.

Aanvang: 12.00 uur in de voortuin van de Hortus botanicus.

Deelnamekosten entree + ¤ 1,50.

Zondagwandeling 8 maart 2009: Darwin: planten in de evolutietheorie

Waar
Hortus botanicus Leiden - Rapenburg 73 - 2311 GJ Leiden

Wanneer
Zondag 8 maart 2009

Aanvang
12.00 uur in de voortuin van de Hortus botanicus Leiden

Duur
Ongeveer 5 kwartier

Kosten
Bijbetaling van 1,50 euro op de normale entree

Entree

5 euro Entree 65+
3 euro

Kinderen 4-12 jaar, CJP
2,50 euro

Museumkaart
Gratis

Informatie
071 - 527 7249 / www.hortusleiden.nl

Toegankelijkheid
Een deel van de Hortus, o.a. de Victoriakas, is niet goed bereikbaar voor mindervaliden die gebruik maken van een rolstoel of rollator.

Aan de redactie:

Voor informatie over deze zondagwandeling kunt u contact opnemen met Patricia Vandecasteele. vdcasteele@hortus.leidenuniv.nl

24 februari 2009, Leiden

(U maakt momenteel deel uit van de verzendlijst voor Persberichten uit de Hortus botanicus Leiden. Mocht u hier geen prijs meer op stellen stuur dan een antwoordmail en vermeld in de onderwerpbalk het woord afzeggen. Uw e-mailadres wordt dan van de lijst verwijderd.)

Patricia Vandecasteele
Hortus botanicus Leiden - Marketing en Sales
vdcasteele@hortus.leidenuniv.nl 071 - 5275144