Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

26 februari 2009

Internationale Vrouwendag met Angela Groothuizen

Mama Cash en Vrouwen Tegen Uitzetting presenteren hedendaags vrouwenactivisme op 8 maart in De Balie Mama Cash en Vrouwen Tegen Uitzetting (VTU) bieden tijdens Internationale Vrouwendag op zondag 8 maart, van 12.30 uur tot 17.00 uur, een gevarieerd programma in De Balie in Amsterdam. Een evenement met veel persoonlijke ervaringen en voorbeelden van hedendaags vrouwenactivisme.

Zo vertellen Farangis Osivand (voorzitter VTU) en Abir Kopty (lid van de jonge Palestijns-Israelische groep 'X Generation Feminists') over hoe zij opkomen voor vrouwenrechten. Angela Groothuizen, ambassadeur van Mama Cash, presenteert het programmagedeelte vanaf 15.00 uur en zal ook optreden. Aanmelden is niet nodig en de toegang is gratis.

Programma

VROUWEN TEGEN UITZETTING
Vermist: vluchtelingen in het nieuwe asielbeleid
Presentatie: Myra ter Meulen en Marjan Sax.
Muzikale omlijsting o.l.v. Samieh Nabhanizadeh.


· Asielbeleid nu. Hoe pakt het huidige asielbeleid uit voor vrouwen? Hoe staat het met de (nood)opvang en hoeveel vluchtelingen zitten er voor onbepaalde tijd opgesloten in detentiecentra? Erkent de IND geweld tegen vrouwen ook daadwerkelijk als grond voor asiel? Met o.a. Igna Oomen (Hamerslag en van Haren Advocaten), Petra Schultz (ASKV), Martine Goeman (Defence for Children) Jan de Wit (SP) (o.v.), Mei Li Vos (PvdA), Maaike Verrips (De Taalstudio) en VTU-vrouwen uit o.a. Iran, Irak, Afghanistan, Burundi en Kenia.


· Na het Generaal Pardon. Persoonlijke ervaringen van VTU-vrouwen over de strijd voor goede huisvesting, inburgering, stages en werk.

PAUZE

MAMA CASH
Cooking up a Revolution for Women's Rights
Presentatie en optreden: Angela Groothuizen

* Aan tafel met drie vrouwenrechtenactivistes: Abir Kopty, lid van de jonge Palestijns-Israelische groep 'X Generation Feminists', Fe Jusay van de Commission of Filipino Migrant Workers, verantwoordelijk voor het programma rechten van huishoudelijk werksters in Europa, en Farangis Osivand, voorzitter van Vrouwen Tegen Uitzetting. Annie Hillar, directeur programma's bij Mama Cash, leidt het Engelstalige gesprek.
* Afsluiting Campagne 88 dagen. Wat waren de hoogtepunten van de campagne? Hoeveel mensen zaten aan tafel voor vrouwenrechten? Wat leverden de campagne-etentjes op?

BORREL

Lokatie: De Balie, Grote Zaal, Kleine-Gartmanplantsoen 10, Amsterdam. De routebeschrijving is te vinden op www.debalie.nl Zie ook www.88dagen.mamacash.nl en www.vrouwentegenuitzetting.nl.
---