Gemeente Zijpe



2009-03-04 Zijper Museum Thema-expositie 2009
Sport in Beeld - sportfotos van de gebr. Niestadt en John Oud + de opkomst van de sport in Zijpe

De sport kent helden, zo ook in de Zijpe en Petten. En de sport van nu is niet uit de lucht komen vallen. Daar is een hele ontwikkeling aan vooraf gegaan. In het voorzaaltje van het museum wordt aandacht geschonken aan die Zijper sporthelden. In de middenzaal zijn vijf eilandjes met aandacht voor de ontwikkeling van de sporten kolf, schaatsen, gymnastiek, voetbal en handbal in de Zijpe en Petten.

Kolf

Tot 1880 werd er niet of nauwelijks aan sport gedaan, er was geen geld en geen tijd voor. Behalve bij de wat meer welgestelden, die kolf speelden en dat al eeuwenlang. Cafés in Burgerbrug, St. Maartensbrug, Schagerbrug en later ook t Zand hadden een kolfbaan. Ook nu nog zijn er twee kolfclubs in Zijpe, beide in St. Maartensbrug (dorpshuis De Uytkijk).

IJsclubs

Tussen 1880 en 1895 heerste er een agrarische crisis in ons land, die leidde tot werkloosheid en dus armoede. Bovendien waren er strenge winters, die de situatie nog verergerden. Er bestond nog geen WW. Wel armenzorg, maar die gaf wel heel weinig. Her en der werden hier ijsclubs opgericht. Die verschaften werk in de vorm van baanvegen/baanonderhoud. Zij organiseerden ook uitdelingen van levensmiddelen en brandstof als het erg vroor.

Gymnastiekverenigingen

In de jaren 1890, als de ergste crisisjaren achter de rug zijn, worden er in de Zijpe en Petten gymnastiekverenigingen opgericht. Mogelijk was Werk naar Krachten in t Zand de eerste. Andere dorpen volgen: ZSC in Burgerbrug (ook atletiek), Ons Genoegen in Schagerbrug, O.O. in Petten, D.O.V. in Oudesluis en SSS en DINDUA in St. Maartensbrug. Zij organiseerden sportfeesten en gaven ieder jaar een uitvoering.

Gymnastiekvereniging Ons Genoegen uit Schagerbrug

Gymnastiekvereniging Ons Genoegen uit Schagerbrug

Voetbal

Het voetbal startte hier waarschijnlijk in 1914 met ZVV (Zijper Voetbal Vereniging) in Schagerbrug. Maar dat stopte al in 1915. In
1921 ontstond DOSKO in Oudesluis. PSV in Petten was er vroeg bij en Geel-Rood (later Geel-Zwart) in t Zand volgde. In 1939 had zelfs St. Maartensvlotbrug een voetbalteam. Dat werd toen zwaar getroffen door de mobilisatie. Liefst zes spelers moesten in dienst. De overige vijf werden samengevoegd met die van Petten. Voor de oorlog was er al even een VESDO in Schagerbrug, maar de definitieve club van die naam kwam er pas in 1949.

Handbal

Handbal in Zijpe is pas van 1945 en later. Geel-Zwart in t Zand was de eerste club. Toen nog met elf op een voetbalveld. DOSKO in Oudesluis en HVS in Schagerbrug volgden.

Voetbalteam PSV uit Petten

Voetbalteam PSV uit Petten Sportfotos

Vanaf 1950 verschenen er fotos van sportwedstrijden in de krant. De gebroeders Niestadt uit Schagen waren de persfotografen van de Schager Courant. Met hun Volkswagen-kever reden ze op zondagmiddag door de regio langs een paar sportvelden om wat plaatjes te schieten. De gehele Niestadt-fotocollectie met ruim 81.000 fotos, waaronder ruim
15.000 sportfotos, is in het bezit van het Zijper Museum. Van veel van die fotos weten we niet: wie, wat, waar en wanneer. Help ons daarbij. In het achterzaaltje van het museum zijn op drie computers al die sportfotos te bekijken.

In de middenzaal worden vergrotingen van sportfotos getoond: een aantal van Niestadt en wat meer van John Oud (en zijn assistenten) die het stokje in 1981/82 van Niestadt overnam. John Oud werkte met veel betere apparatuur (onder meer een telelens) en had ook meer gevoel voor sport.

Zie ook: www.zijpermuseum.nl/expo

De expositie is te zien van 8 maart t/m 30 december 2009 Open woensdag- en zondagmiddag. Groepen ook op afspraak.