Openbaar Ministerie



Toezicht en handhaving bij Trance Eneregy

8 maart 2009

UTRECHT - Zaterdagavond en zondagmorgen zijn politie en openbaar ministerie Utrecht aanwezig geweest bij het festival Trance Energy in de Jaarbeurshallen om de orde te handhaven en eventuele strafbare feiten af te doen.

Van zaterdag 7 maart 21.00 uur tot zondagochtend 7.00 uur controleerde de politie de bezoekers onder andere met honden op drugsbezit en sloot het openbaar ministerie hierop aan door strafbare feiten gelijk te beoordelen en te beslissen over de afdoening. Doel was het festival met zijn 30.000 bezoekers - waarvan 10.000 uit het buitenland -, ordelijk te laten verlopen.

In totaal werden 29 personen aangehouden, de meesten tussen tien en half twee, gedurende de inzet van de drugshonden. De drugs, waaronder XTC, GHB, cocaïne en amfetamine, werden in beslag genomen. Het openbaar ministerie kon van twintig verdachten een totaalbedrag van 6550 euro's aan transacties innen. Daarnaast werden aan vijf verdachten een taakstraf opgelegd, één zaak geseponeerd en drie verdachten kregen een dagvaarding mee. Deze drie zaken worden op een zitting van de politierechter van 28 mei behandeld.

Voordeel van dit lik-op-stuk beleid is dat met name buitenlandse bezoekers hun transactie gelijk voldoen. Als pas achteraf een straf wordt opgelegd, is het lastiger deze te innen.

Tijdens het dansfestival traden internationaal bekende DJ's op als Armin van Buuren en Paul van Dyk.