Ingezonden persbericht


8 maart 2009

Rotterdamse Museumnacht met 12.000 bezoekers al snel volledig uitverkocht

De achtste Rotterdamse Museumnacht beloofde een spectaculaire en verrassende nacht te worden en heeft deze belofte meer dan waargemaakt. Bezoekers meldden zich massaal en nog nooit eerder waren de passe-partouts zo vroeg op de dag uitverkocht( 16.00 uur). De reacties waren overweldigend.

Doel van de Rotterdamse Museumnacht is om een nieuw publiek voor musea en galeries aan te spreken. Dit jaar werd nog meer dan voorgaande jaren gemikt op jongeren omdat Rotterdam Europese Jongerenhoofdstad 2009 is. De nacht bleek wederom uitermate geschikt om in korte tijd met (nieuwe) musea en galeries kennis te maken.

Het startsein van de Rotterdamse Museumnacht werd gegeven door Burgemeester Ahmed Aboutaleb: met enorme schijnwerpers die je als bezoeker kon richten op de omliggende gebouwen kwam de stad letterlijk tot leven. Achter die muren ontdekte het massaal toegestroomde publiek verschillende geluiden. Zo ontstond een steeds wisselende compositie met typisch Rotterdamse klanken.

De Witte de Withstraat en het Museumpark vormden als vanouds het hart van de Rotterdamse Museumnacht. De drukte daar was groot, vooral bij Museum Boijmans Van Beuningen, Tent en de Kunsthal. Maar aan de overkant van de Maas was het succes ook duidelijk. Vele bezoekers leverden hun bijdrages aan de fotosoap in Las Palmas en de voorstelling van het Onafhankelijk Toneel in Villa Zebra. En de speciale Museumnachtboot bracht velen ook naar nieuwe deelnemer De Kuip.
Verder ging grote belangstelling uit naar het stadhuis waar speciale 'Museumnachthuwelijken' konden worden gesloten, naar het Oogziekenhuis en natuurlijk het Historisch Museum.

RE:ID van kunstenaar Willem Besselink waren de
Museumnachtbezoekers essentieel. Doordat circa 9500 bezoekers met een RE:ID vorm. Met stapels
stoeptegels en muurtjes van gemetselde bakstenen werd de hele avond exact bijgehouden hoeveel bezoekers zich op welke locatie bevonden. Zo veranderde RE:ID als gevolg van de bezoekersstromen. Kijk ook op www.re-id.nl. Meningen van bezoekers zijn te vinden op www.narb.nl.

Een jury samengesteld door prominenten en jongeren hebben alle 45 deelnemende musea en galeries bezocht. Zij beoordeelden de kwaliteit en vernieuwing van de aangeboden programma's. Het beste museum en de beste galerie ontvangen op 16 april de waarderingsprijs Nieuwe Maan.

De volgende Rotterdamse Museumnacht zal plaatsvinden op zaterdag 6 maart 2010.

Noot voor de redactie,