Ingezonden persbericht


COLIJNSPLAAT 8 maart 2009.

95 deelnemers aan de goofies zeilwedstrijden van maart 2009.

Onder nagenoeg perfecte omstandigheden gingen zaterdag 95 zeilers van start op de Oosterschelde voor Colijnsplaat voor de Goofies zeilraces van maart 2009.

De baan
Een matig windje en het afgaande tij zorgden er voor dat de zeilers de 20 mijl lange baan in rap tempo aflegde. Voor de wind met de spinakker tegen de stroom en met de stroom mee in het kruisrak. Bij het kiezen van de baan was met deze omstandigheden rekening gehouden. Omdat de kleinere boten een kortere baan kregen konden de bemanningen ongeveer gelijk aan de "after sails" beginnen.
Al met al was het een mooie baan op de Oosterschelde waarbij zowel een beroep werd gedaan op de kundigheid van de schipper als op de snelheid van de bemanning

Straffen.
Voor het overtreden van de regels en het niet varen van de juiste baan werden 6 zeilers gestraft. Twee zeilers maakten een te vroege start, een zeiler raakte de finishboei Beiden zonder daarvoor zelf de juiste straf te nemen: terugkeren voor de vroeg starters en een extra rondje en opnieuw finishen voor de boeiraker.
Nog eens drie schippers voeren niet de juiste baan. Alle overtreders kregen van de strenge doch rechtvaardige organisatie ( de nep Goofen) een passende straf. Het moet wel eerlijk blijven.

De uitslag
Met nog één wedstrijd te gaan is het bij de beide ORC klassen nog ongemeen spannend. Bij ORC 1 staan drie boten nagenoeg gelijk en hebben dus nog een goede kans op de eindoverwinning.
Bij de kleine ongemeten kan de winst de Boldrik niet meer ontgaan. Bij de grote ongemeten is het aan de top nog een nek aan nek race en moet de laatste wedstrijd te beslissing brengen.

De finale wedstrijd
De volgende een laatste Goofies zeilwedstrijd van dit seizoen is op zaterdag 4 april

uitslagen goofies maart 2009.

Bij de ORC-CLUB 1 won Kees Kaan uit Rotterdam met zijn boot de ROARK (grand soleil 43) voor David de Graaf uit Doorn met de SPLITSECOND (Salona 42) en Ralph Berkmans uit Antwerpen (B) met de ANTILOPE (Grand Soleil 43) die derde werd

Bij de ORC 2 tot en met 5
Won Kees Meijer uit Waalre met de SWITCH (Dehler 36) voor de Familie van Zweden (Henk was er niet) uit Middelburg met de BEAU BATEAU (First 300) en Marco de Bat uit Terneuzen met de DIAMOND LIL (HOD 35) die derde werd

Bij de ongemeten boten kleiner dan 10 meter won Schipper Wim Driessens uit Ranst (B) met de BOLDERIK voor Jos Hendriks uit Middelburg met de NIATA en schipper DECLERQ uit Merksem (B) die met zijn boot de LECAS derde werd.

voor de redactie:
Bij de ongemeten boten groter dan 10 meter won Andries Wams uit Wolphaartsdijk met de CROSSROADS voor Chris Baert uit Mechelen (B) met de MOONLIGHT SHADOW en Jan van de Wal uit Kapellen (B) die met de ANNAPOLIS derde werd
WEGENERNOSPAM
De goofies races zijn ontstaan uit wedstrijden tussen twee zeilers zie beiden Goof heten: de Goofen. Na een aanpassing aan één van hun van oorsprong gelijke schepen besloten ze te zien wat het effect daarvan was tijdens maandelijkse wedstrijden in de winter. Daarmee waren de goofies races geboren.
In de loop van de jaren zijn er steeds meer zeilers mee gaan doen zodat er nu soms meer dan 100 boten meedoen. Het zijn en blijven echter informele wedstrijden waarbij het plezier voorop staat. De goofies races worden gevaren van uit Colijnsplaat op de eerste zaterdagen van de maanden oktober tot en met april.
De Goofen zelf doen al jaren niet meer mee en de goofies wedstrijden worden nu georganiseerd door anderen: de "nep goofen" email Goofies@zeelandnet.nl