PvdA Rotterdam


Zorg zwakbegaafde jongeren verbeteren

Zo 8 Mrt 2009


De PvdA bracht afgelopen donderdag een bezoek aan de Stichting Mozaik in Rotterdam Zuid. Deze stichting houdt zich vooral bezig met de moeilijkste groepen jongeren. Deze groep heeft veel zorg nodig en dat blijkt vaak lastig.

Het gaat bij Mozaik vooral om zwakbegaafde jongeren die meerdere problemen tegelijkertijd hebben. Dakloos, psychische en financiële problemen komen vaak voor. Zwakbegaafde jongeren zijn makkelijk beïnvloedbaar en raken daardoor raken veel van hen in de problemen. Daarom is het niet verwonderlijk dat de meeste jongeren via de reclassering bij Mozaik terecht komen, vertel PvdA-raadslid Zeki Baran.

Goede zorg is lastig
Vaak is het dan lastig om juist deze groep van goede zorg te voorzien. Stichting Mozaïk zorgt met goed maatwerk dat juist deze moeilijke groep jongeren toekomstperspectief krijgt, aldus Baran. Ik ben trots op onze stad als ik zie dat Rotterdammers zich enorm inzetten om jongeren weer terug in de samenleving te krijgen.

Meedoen
De PvdA Rotterdam hecht er veel waarde aan dat iedereen mee doet en kan doen in de samenleving. Baran: Bij deze jongeren is meedoen van extra groot belang omdat het kan voorkomen dat zij weer in de problemen komen. Baran ziet in dat de terugkeer van zwakbegaafde jongeren met een criminele achtergrond geen populair onderwerp is. Maar het is wel hartstikke belangrijk voor onze stad. Met goede begeleiding kunnen we nieuwe problemen bij jongeren die hun straf hebben uitgezeten voorkomen.

Knelpunten
Tijdens het werkbezoek kwamen veel knelpunten ter sprake. Zo zijn er nog steeds te weinig opvangplekken en is er ook nog steeds veel onduidelijkheid door bureaucratie. Baran: Het geld komt uit zon 27 verschillende potten met elk aparte regels. Dat is toch niet normaal?

Verbeteren
De informatie-uitwisseling en medische diagnosestelling kan een stuk beter. Ook dit zijn eigenlijk weer vormen van bureaucratie, vindt Baran. De PvdA vindt dat de informatie-uitwisseling tussen organisaties moet verbeteren en de medische diagnosestelling beter op elkaar worden afgestemd. Baran: Wethouder Geluk moet dit echt in zijn aanpak meenemen.