KNHS


Nationaal Hippisch Kenniscentrum van start
10 februari 2009

Eerder werd al aangekondigd dat Sectorraad paarden een nieuw Nationaal Hippisch Kenniscentrum (NHK) op wilde richten. Op 9 maart zal dit kenniscentrum met Abel Slippens als voorzitter van start gaan. Het landelijke kennisinstituut moet gaan bijdragen aan de verdere professionalisering van de paardensector.

Een van de agendapunten van het Hippisch Kenniscentrum is het bevorderen van dierenwelzijn. Er zijn volgens het NHK duidelijke kansen op verdere economische ontwikkelingen binnen de paardensector, maar deze kansen moeten wel samengaan met het welzijn van de paarden. Naast dierenwelzijn krijgen ook andere aspecten die verbetering behoeven de aandacht. Hierbij valt te denken aan ontwikkelingen op het gebied van voeding, training, bedrijfsvoering of het bepalen van bedrijfseconomische kerncijfers.

,,Het Nationaal Hippisch Kenniscentrum zal de toppositie van Nederland in de internationale hippische wereld bewaren, zegt Johan Lokhorst, voorzitter van de Sectorraad Paarden. ,,Mensen als Anky van Grunsven, IJsbrand Chardon en vele succesvolle springruiters bewijzen we dat er veel kennis en kunde binnen Nederland is. Met het kenniscentrum kunnen we deze namen behouden en zelfs uitbreiden.

Het idee van het kenniscentrum is afkomstig van Agro & Co Brabant. Deze ontwikkelingsmaatschappij stimuleert innovaties in de agrofoodsector en wordt gezien als aanjager van de plattelandseconomie. Het NHK vindt het een gemiste kans voor de professionele paardenhouderij dat universiteiten als Wageningen en Utrecht onderzoeksresultaten nauwelijks naar buiten brengen. Volgens het centrum is de kans op het mislopen van innovatie voor de paardensector hierdoor groot.