Wereldwijd geweld tegen meisjes vraagt concrete maatregelen

Het ministerie van Buitenlandse Zaken organiseert op 9 en 10 maart in Den Haag een internationale conferentie waarop beleidsmakers, deskundigen en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties spreken over de wereldwijde problematiek van geweld tegen meisjes in de huiselijke sfeer en in de familie.

De conferentie Making recommendations work: The Girl Child Conference zal worden geopend door minister van Buitenlandse Zaken Verhagen. Hij wil meer aandacht vragen voor lichamelijk en emotioneel geweld, seksueel misbruik en schadelijke culturele en traditionele praktijken die voor kinderen, en vooral voor meisjes, aan de orde van de dag zijn.

'Kinderen zijn kwetsbaar en vooral jonge meisjes hebben het op veel plaatsen in de wereld zwaar te verduren,' aldus minister Verhagen. 'Deze conferentie moet de aanzet geven tot concrete verbetering van hun positie.'

Maandag 9 maart spreken de deelnemers over verwaarlozing, mishandeling en seksuele uitbuiting van meisjes. Dinsdag 10 maart komen genitale verminking, eerwraak en gedwongen en vroege huwelijken en voorkeur voor zonen aan de orde.

Naast het ministerie van Buitenlandse Zaken verlenen ook de ministeries van jeugd en gezin, Justitie, VWS, Sociale Zaken en Werkgelegenheid hun medewerking aan de conferentie, evenals het UNICEF Innocenti Research Centre. Ook de ministers Rouvoet (Jeugd en Gezin), Koenders (Ontwikkelingssamenwerking), Hirsch Ballin (Justitie) en staatssecretaris Bussemaker (VWS) zullen de conferentie toespreken.

Noot voor redacties (